Veliko otkriće na pomolu: Bazaltnom prašinom protiv zagrevanja planete

Pogled na valjevske planine
pogled_valjevske_planine_kukuruz_biomasa

Američka kompanija “Frontir” investirala je skoro 60 miliona dolara u tehnologiju koja bazaltnu prašinu pretvara u oružje protiv zagrevanja planete, javlja naučni portal ARS tehnika, prenosi FoNet.

Vulkanski kamen bazalt sadrži materije koje poljoprivredno zemljište mogu da učine plodnijim i manje kiselim, ali stručnjaci Frontira ukazuju da bazalt postaje sve interesantniji i zbog neuobičajenog svojstva da iz atmosfere preuzima ugljen-dioksid i sjedinjuje se sa njim.

Kako se navodi, kompanija planira da bazaltnu prašinu rasprši na površinu od nekoliko hiljada ari poljoprivrednog zemljišta, uz napomenu da bi se na taj način do 2028. godine, samo tim projektom, iz atmosfere uklonilo oko 154.000 tona ugljen-dioksida, što je približno zagađenju koju godišnje napravi skoro 40.000 automobila u SAD.

Sitne čestice te vrste kamena moraju da se rasprše po zemljištu pre nego što se usevi zasade. Čestice se rastvaraju pod uticajem atmosferskih padavina i reaguju, odnosno sjedinjuju se sa ugljen-dioksidom, što je mnogo efikasniji i jeftiniji način nego izgradnja skupih specijalizovanih postrojenja koja filtriraju vazduh i ukljanjaju ugljen-dioksid iz atmosfere.

Tako rastvorene čestice sa zatočenim ugljen-dioksidom, ističe se, vodenim tokovima odlaze do rečnih slivova i, konačno, do okeana gde će karbon ostati zarobljan i u nepromenjenom stanju bez negativnog delovanja na okolinu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300