U toku pripremni radovi za vetropark Kostolac, postavljanje vetrogeneratora tokom leta

vetropark
vetropark

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa predstavnicima kompanije “Siemens Energy Serbia” i “Elektroprivrede Srbije” (EPS) o napretku realizacije projekta vetroparka Kostolac, saopštilo je Ministarstvo.

– Neophodno je da zajedno pratimo utvrđenu dinamiku kako bismo u skladu sa rokovima izgradili ovaj vetropark i povezali ga na mrežu što pre naredne godine, ako ne i ranije – rekla je ministarka.

Ona je istakla da su u toku pripremni radovi, dok se postavljanje vetrogeneratora očekuje tokom leta.

– Vetropark će imati 20 vetroturbina koje će snabdevati električnom energijom oko 30.000 domaćinstava i biće prvi proizvodni kapacitet EPS-a iz obnovljivih izvora energije što će energetskom sistemu obezbediti novih 66 MW zelene energije – navela je ministarka.

Đedović Handanović je ukazala da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da je u strateškim dokumentima utvrdila da će do 2030. godine dobijati 45% električne energije iz obnovljivih izvora energije.

– Srbija je zemlja sa izuzetnim solarnim i vetropotencijalom koje treba da iskoristimo na najbolji mogući način u energetskoj tranziciji. Realizacijom investicija u OIE omogućavamo više zelenih megavata i smanjujemo zavisnost od fosilnih goriva. Do kraja decenije, investicijama javnog i privatnog sektora, plan nam je da obezbedimo ukupno 3,4 GW zelene energije i veoma je važno da EPS nastavi da bude deo ovog procesa – rekla je ona.

Izgradnja vetroparka Kostolac finansira se sredstvima Investicionog okvira za Zapadni Balkan EU od 30 miliona EUR i bespovratnim sredstvima i kreditom KfW-a od 81,8 miliona evra dok Vlada Republike Srbije, odnosno EPS, doprinosi sa 32,2 miliona EUR.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300