U toku izgradnja transfer stanice sa centrom za sakupljanje otpada u Mladenovcu

sakupljanje otpada
sakupljanje otpada

Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Lokalnim planom upravljanja otpadom grada Beograda 2021–2030. definisao je izgradnju četiri transfer stanice sa centrima za sakupljanje otpada na teritoriji grada Beograda radi unapređenja sistema sakupljanja otpada, proširenja ukupnog obima sakupljanja i uspostavljanja sistema odvojenog sakupljanja, ponovnog korišćenja i reciklaže otpada, saopšteno je iz Sekretarijata.

Ovaj sekretarijat je marta 2023. godine otpočeo izgradnju transfer stanice u GO Mladenovac na lokaciji u Vlaškoj. To je prva transfer stanica koju Grad Beograd gradi, navedeno je u saopštenju.

Planirana je izgradnja upravne zgrade, nadstrešnice za privremeno skladištenje primarno selektovanog otpada, hale za sekundarnu separaciju reciklabilnog otpada, nadstrešnice sa platformom za pretovar otpada, nadstrešnice za balirani otpad, rezervoara za hidrantsku i sanitarno-tehničku vodu, rezervoara za prihvat atmosferske vode, rezervne sanitarne kasete, manipulativnog platoa sa saobraćajnicama i ostalih pratećih sadržaja, ukupne bruto razvijene građevinske površine (BRGP) svih funkcionalnih jedinica 2.898 i saobraćajnica 8.200 kvadratnih metara.

Izgradnjom transfer stanice u Mladenovcu obezbediće se uslovi da se komunalni otpad, koji je sakupljen sa teritorija gradskih opština Sopot i Mladenovac, transportuje do sanitarne deponije u Vinči, koji će se dalje koristiti u postrojenju TE-TO za proizvodnju toplotne i električne energije.

Takođe, ovo će omogućiti zatvaranje trenutnih nesanitarnih deponija na ovim teritorijama.

***

Beograd priprema lokacije za 4 transfer stanice – Prvo postrojenje u Mladenovcu krajem 2023. – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300