U Kniću počela izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadne vode

Izgradnja kanalizacije u Kniću
U Kniću počela izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadne vode

Foto: mgsi.gov.rs

U Kniću je danas počela izgradnja nove kanalizacione mreže dužine 35 kilometara, a biće izgrađeno i pet postrojenja za preradu otpadnih voda, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministar Tomislav Momirović je u obilasku gradilišta rekao da ta opština sada ima samo 1,5 kilometar kanalizacione mreže, a nema ni jedno postrojenje za preradu otpadnih voda.

– Prvi put nakon pedeset godina pokrećemo jedan ovakav projekat koji će doprineti povećanju kvaliteta života ljudi. Mi danas imamo u Beogradu pedeset zgubidana koji protestuju i zalažu se za neke apstraktne pojmove, a mi ulažemo stotine miliona evra kako bi našu prirodu i naše reke ostavili čiste – rekao je Momirović.

Naveo je da se radovi u Kniću finansiraju u okviru projekta “Čista Srbija” koji će sprovesti 80″ lokalnih samouprava u Srbiji u naredne četiri ili pet godina.

– To nije politička priča, tu nema mesta za politikanstvo – mi moramo da očistimo našu zemlju za našu decu – naglasio je Momirović.

Predsednik opštine Кnić Srećko Ilić je naglasio da je ovo istorijski trenutak za tu opštinu, jer je potpisan najveći ugovor za investiranje u infrastrukturu u njenoj istoriji.

– Na teritoriji opštine Кnić se nalazi Gružansko jezero, najveće jezero u centralnom delu Srbije koje snabdeva grad Кragujevac i okolinu pijaćom vodom. Paradoks je da u slivnom području jezera nije postojao nijedan sistem za prečišćavanje otpadnih voda i kroz ovu investiciju i projekat ćemo zaštiti i jezero – rekao je Ilić.

Vrednost radova u Kniću u okviru projekta “Čista Srbija” je oko 16,3 miliona evra, a izvođač radova je kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama