U jednom od najtoplijih gradova na svetu temperature dostižu 54 stepena

Kuvajt

Foto: Pexels/Tayssir Kadamany

Kuvajt, Karači i iranski grad Ahvaz doživljavaju neke od najviših temperatura na svetu. Ekstremna vrućina u kombinaciji sa lošim kvalitetom vazduha, može da ima ozbiljne posledice po zdravlje stanovnika.

Kuvajt je nekada toliko vruć da se može videti kako ptice padaju s neba te se s razlogom smatra jednim od najtoplijih gradova na svetu, gde temperatura dostiže i preko 50°C.

Toliko je vrelo, da su lokalni stanovnici opisali vrućinu kao “nesnosnu” tokom leta, piše Metro.co.uk.

Kakvo je vreme u Kuvajtu?

Grad počinje da se zagreva u maju, a temperatura nastavlja da raste tokom letnjih meseci.

Kuvajt je metropola od betona i kao takav zadržava toplotu. U gradu, koji je poznat po ogromnim rezervama nafte, pada malo kiše, što dodatno pogoršava situaciju.

Najviša temperatura koju je zabeležila kuvajtska meteorološka stanica Mitriba, koja se nalazi oko 90 minuta izvan grada Kuvajta, iznosi neverovatnih 54°C.

Nedostatak vlage doveo je do peščanih oluja koje su svake godine sve intenzivnije, zbog čega je toplota još jača.

Kako se podnosi vrućina od 50°C?

Tri miliona stanovnika grada Kuvajta obično borave u zatvorenom prostoru u klimatizovanim kućama, automobilima i kancelarijama i ograničavaju vreme koje provode napolju. Takođe ima dosta zatvorenih tržnih centara, uključujući celu ulicu pokrivenu palmama.

Krema za sunčanje i hladni tuševi su naravno obavezni – iako sunce može da zagreje cevi, što znači da je čak i hladna voda priličan luksuz.

Kuvajtska vlada je takođe dozvolila da se sahrane održavaju noću umesto danju kako bi se izbeglo sunce.

Životinje ipak nisu te sreće kada je reč o bekstvu od vrućine – lokalni stanovnici su prijavili da su videli ptice kako padaju mrtve sa neba, morske konjiće “kuvane” uz more i golubove koji pokušavaju da ostanu živi skupljajući se u hladovini da bi ostali mirni.

Jedina pozitivna stvar u vezi sa životom u jednom od najtoplijih gradova na svetu je to što su tokom letnjih meseci ulice i putevi prilično tihi, sa toliko ljudi koji odlazi na duge odmore i vraćaju se tek kada se ohladi.

Ali, čak i kada se Kuvajt ne suočava sa vrućinom koja obara rekorde, prosečne temperature su i dalje prilično visoke, dostižući 45°C.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300