U Beogradu predviđeno 150 stanica za javne bicikle i 100 km biciklističkih staza

Parking za bicikle
U Beogradu predviđeno 150 stanica za javne bicikle i 100 km biciklističkih staza

Predlog plana mesta za postavljanje stanica za iznajmljivanje javnih bicikli usvojen je danas na sednici Skupštini Grada Beograda.

– Nadam se da smo usvajanjem ovog akta rešili probleme koje smo imali i omogućili njegovu realizaciju – istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, prenosi Beoinfo.

On je rekao da je Beograd veliki grad kojem je potreban sistem prevoza javnih bicikli. Plan je, kako je precizirao, da u naredne četiri godine u prestonici bude oko 100 kilometara biciklističkih staza.

– Planom je predviđeno da se podigne 150 stanica javnih bicikli, dok će ih po stanici biti deset. Odlučeno je da se bicikli ostavljaju i preuzimaju isključivo na stanicama predviđenim za tu namenu. Cilj je da što više promovišemo prevoz biciklom, što smo i prethodno činili postavkom baznih stanica u javnim garažama ili na Adi Ciganliji. Dolaskom partnera sistem bi se dodatno unapredio – rekao je Vesić.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je dodao da je donošenjem novog plana stvoren novi pravni osnov za postavku stanica i iznajmljivanje.

Portal SRDA je nedavno predstavio dobre primere funkcionisanja iznajmljivanja bicikli u evropskim gradovima. Tekst možete pročitati na LINKU.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama