U Albaniji jedan dan mesečno bez automobila zbog štednje goriva

Sipati gorivo na pumpi
pumpa_gorivo

U sklopu nastojanja da se izbori sa rastućim cenama goriva i nezadovoljstvom građana, albanska vlada najavila je da će od 3. aprila svaka prva nedelja u mesecu u svim gradovima u zemlji biti dan bez automobila.

Vest je stigle usred globalne energetske krize koja je ozbiljno pogodila jednu od najsiromašnijih evropskih zemalja.

Cene goriva među najvišim na kontinentu za posledicu su imale proteste širom Albanije, prenosi Euroactiv.rs.

– Nažalost, energetsku krizu osećamo neselektivno. Nedavni događaji ugrozili su sve svetske ekonomije i džepove svake porodice a posledice se osećaju i u našoj zemlji – rekla je najavljući dan bez kola ministarka turizma Mirela Kumbaro.

Ona je rekla da mere nisu samo zbog štednje novca za gorivo, već i za dobrobit životne sredine.

– To su konkretne obaveze koje poboljšavaju život – rekla je Kumbaro i dodala: – Pozivam svakoga od vas da postanete partneri te inicijative u svojim gradovima – za štednju, za čistiju životnu sredinu, za zdravlje.

Od napada Rusije na Ukrajinu cene goriva u Albaniji su premašile dva evra po litru. U toj zemlji trećina stanovnika živi ispod granice siromaštva od pet evra na dan.

Skupo gorivo, uz rast cena hrane do 40%, za posledicu su imali velike proteste koji su trajali nedelju dana. Demonstranti su tražili smanjenje poreza i suspenziju PDV, što je vlada odbila.

Umesto toga, osnovan je odbor za praćenje i određivanje cena a kompanije za koje se otkrije umešanost u zloupotrebe suočiće se sa kaznama i mogućim oduzimanje licence.

Kumbaro je pozdravila uspostavljanje Uprave za transparentnost rekavši da ona “ima ključnu ulogu u izbegavanju zloupotreba povezanih sa cenama goriva i osnovnih proizvoda a radi zaštite građana”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300