Tri podvodna vulkana otkrivena u blizini obale Sicilije

Eolska ostrva Sicilija
Eolska ostrva Sicilija

Foto: Pixabay/milito10

Istraživači sa više univerziteta iz celog sveta otkrili su tri podvodna vulkana kod jugozapadne obale Sicilije, ali još nije potvrđeno da li su aktivni.

Prema naučnicima, novootkriveni vulkani široki su najmanje 6 kilometara i uzdižu se više od 150 metara iznad okolnog morskog dna, i poslednji su u nizu vulkanskih kupa koje je 2019. otkrio italijanski Nacionalni institut za okeanografiju i eksperimentalnu geofiziku (OGS) u morskom području između Mazare del Valjo u sicilijanskoj provinciji Trapani i grada Skjaće, prenosi Gardijan.

– Ovo otkriće je važno jer baca svetlo na neistraženo morsko dno. Mediteranom se plovi milenijumima, ali, iznenađujuće, znamo vrlo malo o njegovom morskom dnu – rekao je istraživač na OGS Dario Ćivile.

Istraživači su prikupili uzorke stena i naslagi lave, koje će analizirati u narednim mesecima.

– Kampanja je sprovedena na nemačkom brodu Meteor i završena je pre nekoliko dana skeniranjem prethodno neistraženog morskog dna duž Sicilijskog kanala koje se odvijala između 16. jula i 5. avgusta – rekao je Ćivile.

Tokom ekspedicije, istraživači su otkrili i olupinu broda na dubini od 110 metara na takozvanoj Bezimennoj obali (Bankco Senza Nome), otprilike na pola puta između vulkanskog ostrva Linosa i Sicilije, za koju je Ćivile rekao da još nije moguće utvrditi koliko je stara.

Iako podmorske erupcije često ostaju neprimećene, veruje se da je više od jednog miliona vulkana pod vodom, i oni su izvor 80% vulkanskih aktivnosti širom sveta. Ekspediciju na Meteoru vodili su Univerzitet Malta i OGS, a drugi instituti uključeni u istraživanje bili su i nemački ”Geomar Helmholc”, američki Institut za istraživanje mora Monterej, novozelandski Viktorijin Univerzitet iz Velingtona, i drugi, prenosi Tanjug.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300