Svi znaju za oznake vrhunskih restorana, ali znate li za šta “Mišlen” dodeljuje zelenu zvezdu?

restoran
restoran

Foto: unsplash

Ova godina nam je bez sumnje pokazala da je održiva gastronomija važnija nego ikada. Ograničenja uvoza tokom pandemije primorala su šefove kuhinja da se osvrnu unaokolo i potraže lokalne sastojke za svoja jela, što je iz temelja promenilo rad kuhinja restorana – od načina proizvodnje do upravljanja otpadom.

Zato se cela industrija ugostiteljstva sve više okreće održivim praksama i rešenjima.

U tom svetu, “Mišlenova” zvezdica je svojevrstan kulinarski “oskar”, najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa prestižnom ponudom i uslugom.  Ali odnedavno je “Mišlen” uveo priznanje koje ima i drugačije značenje – zelenu zvezdu.

Pre pandemije, “Mišlenova” zelena zvezda pojavila se prvi put u “Mišlenovom” vodiču za Francusku 2020, a cilj je bio da se prepoznaju kuvari i restorani koji prednjače u promovisanju održivih praksi u kuhinji.

Nova “Mišlenova” oznaka komplementarna je sa oznakama “Selected”, “Bib Gourmand “i “Star” restoranima.

Šta je “Mišlenova” zelena zvezdica?

U pitanju je godišnja nagrada a dodeljuje se restoranima koji prednjače u ugostiteljskoj industriji kada je u pitanju održivost. Takvi restorani drže se etičkih i standarda očuvanja okoline, a rade sa održivim proizvođačima i dobavljačima kako bi izbegli stvaranje otpada i umanjili ili čak isključili upotrebu plastike i drugih nereciklabilnih materijala u svom lancu nabavke.

U takvim restoranima nudi se fantastičan gastronomski doživljaj zajedno sa poštovanjem ekoloških obaveza i izvor su inspiracije za gurmane kao i ugostiteljsku industriju u celini.

sargarepa

Foto: pixabay

Kako doprinose restorani sa zelenom zvezdicom?

Svaki restoran koji ima zelenu “Mišlenovu” zvezdu je različit i jedinstven na svoj način – ali svi prave razliku u odnosu na svet oko sebe i služe kao uzor svima nama. Mnogi rade direktno sa uzgajivačima, farmerima i ribarima; hranu nalaze u živim ogradama i šumama, gaje biljke i životinje; i koriste regenerativne metode poput višegodišnjih zasada i plodoreda.

Ko može da dobije “Mišlen” zelenu zvezdu?

Svaki restoran iz “Mišlen” vodiča. Njegova zelena zvezda je jedinstven pokazatelj koji se može dodeliti uz druge oznake kao što je “Mišlenov Bib Gourmand” ili “Mišlenova” zvezda.

Šta “Mišlenovi” inspektori gledaju kada dodeljuju zelenu zvezdu?

Ne postoji specifična formula po kojoj se dodeljuje “Mišlenova” zelena zvezda, jer svaki restoran i njegovo okruženje i region imaju jedinstven skup okolnosti. Inspektori prosto traže one koji su u vrhu u svom poslu kada su u pitanju prakse održivosti.

Pritom razmatraju pitanja kao što su: poreklo sastojaka; upotreba sezonskih proizvoda, ekološki otisak restorana; sistem upravljanja otpadom od hrane; uopšte način odlaganja otpada i recikliranje; upravljanje resursima; kao i komunikacija između tima zaposlenih i gostiju o održivom pristupu restorana.

Takve inicijative mogu imati različite oblike pa nikada dva restorana neće ličiti – ali “Mišlenovi” inspektori traže samo jaku posvećenost održivoj gastronomiji, navodi se na sajtu “Mišlenovog” vodiča.

mislen zelena zvezda_michelin green star

Kada je počelo dodeljivanje zelene zvezde?

Prvi put pokrenuta 2020, “Mišlen” zelena zvezda uvedena je u nekoliko izdanja vodiča za 2021. godinu.

Koliko restorana ima “Mišlen” zelenu zvezdu?

Sada postoje ukupno 374 restorana sa njihovom zelenim zvezdom širom sveta.

Srpski restorani nemaju još “Mišlenovu” zvezdu, ali je “Mišlenov” vodič stavio u preporuke 14 restorana iz Beograda prošle godine. Vodič možete pogledati na njihovom sajtu OVDE.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300