Meštani Valjeva traže hitnu obustavu istaživanja litijuma i bora

Zapadna Srbija selo priroda
selo_priroda_6

Meštani nekoliko sela u dolini Kolubare – Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka, traže da se zaustavi istraživanje litijuma i bora, hitnu reakciju rudarsko-geološke i poljoprivredne inspekcije, kao i oduzimanje dozvole kompaniji “Euro Lithium Balkan” za dalja istraživanja zbog kršenja propisa Republike Srbije, piše portal Kolubarske.rs.

Oni su u Lukavcu, selu nadomak Valjeva, na protestu u organizaciji Narodnog pokreta “Marš s Kolubare”, upravo to poručili kanadskoj kompaniji – “Marš s Kolubare”, kao i da će braniti svoja sela i svoju dedovinu.

Ranisav Milčević iz sela Popučke kaže da nije problem to što su stranci došli da buše. Oni su došli da vide da li ovde ima i u kojoj količini rude, da vide da li ima rezerve mineralne sirovine. Ali će, naglašava, problema biti kada započne eksploatacija.

– Tada će tim radovima biti zahvaćen ogroman prostor, uništiće se životna sredina, ovde će nastati pakao. Poznato je šta ostaje posle eksploatacije. Komšije isto razmišljaju, ali su kasno obavešteni. Da smo bili obavešteni sigurno bismo se ranije okupili i stavili do znanja šta mislimo o svemu ovome, o eksploataciji. Ja sam zainteresovan za život moje porodice, mojih unučadi i svih mladih ljudi koji će ostati ovde i zato se borim – rekao je Milčević.

Zoran Štulić iz Divaca poručuje da ovo što se danas dešava u Lukavcu, sutra će biti i u Divcima, i zato moramo biti složni i boriti se protiv toga da se ne ugase naša ognjišta i dedovina.

Milutin Ranković iz Popučaka kaže da je ova naša dolina jedna od najplodnjih ne samo u Srbiji, a oni to žele da unište, da unište naše stanište.

– Uzalud su naši pradedovi ginuli za ovu zemju, kada ćemo mi morati da se iselimo, i da nestanemo. Srbija će nestati. Za ljude iz “Euro Lithium”, mi ne postojimo, postoji samo konto i ogroman novac. Mi iz Udruženja “Marš sa Kolubare” se ne borimo ni za vlast ni za opoziciju, mi se borimo za život – poručio je Ranković.

Advokat Sreten Đorđević je rekao da su pre dva dana sa Hemijskog fakulteta u Beogradu stigle analize vode iz bunara Cvetka Jovanovića, čije domaćinstvo nije priključno na gradski vodovod, kao i još 15 domaćinstava. Rezultati su takvi da porodica Jovanović više ne može da koristi vodu iz bunara.

On je naveo da je u ovom kraju do sada urađeno 35 bušotina i poručio meštanima da će, ako budu dozvolili radove, za nekoliko godina imati 600 bušotina od kojih će stotinu procuriti. Dodao je da su za sada dve procurile koje su poplavile okolno zemljište i naveo da je jedna udaljena šezdeset metara od Cvetkove kuće, a druga je u selu Šušeoka.

Đorđević je rekao da su pokrenuti postupci protiv “Euro Lithium” zbog kršenja propisa Republike Srbije.

– Od danas nema više da ne znate. Od danas treba svi da znate da onaj ko dozvoli bušenje, da on truje sebe, svoju porodicu i svoje komšije – rekao je Đorđević. Poručio je svima koji nisu znali, a koji su potpisali ugovore sa “Euro Lithium”, da raskinu ugovore.

Protest protiv istrazivanja Litijuma Valjevo

Foto: Kolubarske.rs

– Ako se dozvoli da se u Loznici, na Jadru i u Valjevu otvore rudnici i uz njih hemijski kombinati za preradu rude litijuma i bora, to će biti prvo mesto na kugli zemljaskoj izvan Kine u kojem se litijum prerađuje. Još niko ne zna po kojoj tehnologiji jer se to krije – kazao je Đorđević.

On je naveo da je u planu da se izgradi površinski kop od 16 kvadratnih kilometara, da se pored rudnika postavi hemijsko-tehnološki kombinat za preradu, te da će se između 1.000 i 1.500 tona najotrovnijih kiselina dnevno koristiti za preradu rude.

– Godišnje će generisati od milion do milion i po tona otrovne rudarske jalovine koja će biti tu pored vaših kuća. I nemoj da se zavaravate, ako dođe do otvaranja rudnika, neće vam se to posrećiti jer rudarske kopmanije oduzimaju samo ono što im je potrebno, biće to imanja tridesetak porodica, a svi drugi će ostati da žive pored ulaza i ograde rudnika – poručio je Đorđević i zaključio da je “njima lako da nam oduzmu vodu, zemlju i vazduh, sve!”.

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu dr Ratko Ristić rekao je da je Srbiji namenjena uloga nove kolonije, samo se to više ne radi vojno nego korupcijom, izmenama zakona i obmanjivanjem javnosti.

– Čuli ste nedavno, prilikom posete našoj zemlji, da je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je zainteresovana za eksploataciju litijuma u Srbiji. A što je ona zainteresovana za naš, ali nije za nemački litijum? Pa zbog toga što neće da prljaju Nemačku. U Srbiju dolaze zbog toga što Evropi nedostaje litijum i zato što baterije za automobile kupuju od Kineza. Zar je Srbija dužna da popravlja taj loš bilans Evrope prema Kini i da bude raskopana? – upitao je dr Ristić.

On je naveo kako će “Rio Tinto”, prema najavama, izdvajati za rudnu rentu od sedam do dvadeset miliona evra godišnje, ako bude profita, a mi se odričemo poljoprivredne proizvodnje od 80 miliona evra samo u dolini Jadra.

– A ono što je najstrašnije, što je nezamisliv zločin, a to je da neko srpskog seljaka izmešta sa njegove zemlje. Zar je moguće da smo doživeli i dozvilili da na našoj teritoriji stranci raseljavaju naš narod? – upitao je Ristić i poručio da ukoliko se dopusti realizacija projekta u dolini Jadra, to će se raširiti kao kuga na ostatak Srbije i bićemo jedna raskopana, zagađena i zatrovana zemlja.

Profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu dr Ljiljana Tomović saopštila je meštanima okupljenim na protestu da su naučnici, biolozi i hemičari već utvrdili i upozorili da živi svet može trajno biti uništen na području Jadra, a u taj živi svet spadate i vi!

– Da li mislite da ćete moći da gajite šljive i maline, da ćete moći da pečete zdravu rakiju, da proizvodite kajmak…? Nećete! Možda vi nećete prodati svoju zemlju, ali ako proda neko ko je i pedeset kilometara udaljen od vas, posledice ćete osećati i vi i bićete ugroženi. Mi nemamo gde da pobegnemo, gde god da odemo biće isto, jer četvrtina Srbije neće imati gde da živi i šta da pije – rekla je dr Tomović.

Izvor: Kolubarske.rs

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300