Sremska Mitrovica već godinama razvija primarnu separaciju – Kako JKP “Komunalije” organizuje sakupljanje otpada

reciklazno ostrvo sremska mitrovica
reciklazno ostrvo sremska mitrovica 1

Stanovnici Sremske Mitrovice na raspolaganju imaju kontejnere i kante za odvajanje ambalažnog otpada, a od ove godine i reciklažno dvorište gde mogu da donesu kabasti otpad. JKP “Komunalije” planira da u narednom periodu proširi primarnu separaciju ambalažnog otpada i na seoska domaćinstva.

Kontejnere za odvajanje ambalažnog otpada u okviru reciklažnog ostrva ovaj najveći grad u Sremu je nabavio 2013. godine.

reciklazno ostrvo sremska mitrovica

– Tada smo krenuli da realizujemo projekat prekogranične saradnje sa hrvatskim gradom Osijekom. Postavili smo reciklažne kontejnere na 32 lokacije u gradskom delu i počeli da sakupljamo papir, karton, tetrapak i PET boce. Bila je ideja da sakupljamo i limenke ali smo morali da odustanemo zbog krađe tog otpada iz kontejnera – kaže Tamara Milković iz JKP “Komunalije” na početku razgovora za portal SRDA.

Od prošle godine građanima su na raspolaganju i kontejneri za odlaganje staklene ambalaže koja su obezbeđena u saradnji sa operaterom ambalažnog otpada “Ekostar Pak”.

reciklazno ostrvo sremska mitrovica staklo

Plavi kontejneri su za papir, crveni kontejneri su za karton i tetrapak ambalažu, u žute kontejnere treba odlagati PET boce, dok su crni kontejneri namenjeni za staklenu ambalažu.

Otpad odlazi na liniju za sekundarnu separaciju u JKP “Komunalije” i potom na reciklažu.

Naša sagovornica napominje da su zadovoljni funkcionisanjem reciklažnih ostrva.

– Građani su se već navikli da odvajaju ambalažni otpad. Ima i dalje nesavesnih ljudi, pa se uveka nađe mešani otpad u reciklažnim kontejnerima. Radimo konstantno na edukaciji, delimo flajere sa uputstvom. Takođe, organizujemo i edukacije o reciklaži za učenike – kaže Milković.

U JKP “Komunalije” su započeli i pilot projekat primarne separacije za domaćinstva u kućama raspodelom 1.000 plavih kanti za sakupljanje papira, kartona, tetrapak i staklene ambalaže. Takođe, podeljeno je i 1.000 kompostera za proizvodnju humusa.

odvajamo

Sremska Mitrovica učestvuje u projektu “Odvajamo” u okviru kog su dobili 7.500 plavih kanti kanti, 350 plavih i žutih kontejnera za sakupljanje ambalažnog otpada, kao i 2 kamiona.

– Dobili smo opremu za grad u projektu koji finansira Kraljevina Švedska i koji se sprovodi u 4 regiona. Podelili smo plave kante. Kontejnere još nismo postavili. Regionalna deponija Srem-Mačva je u okviru ovog projekta predviđena da radi sekundarnu separaciju, tako da čekamo da nas obaveste da možemo da dovozimo otpad jer će sav otpad iz posuda postavljenih u okviru ovog projekta biti tamo odvožen. Međutim, oni čekaju da Šabac, Šid i Bogatić organizuju postavljanje kanti i kontejnera na svojim teritorijama kako bi istovremeno počeli da preuzimaju otpad iz opština – kaže Milković.

Plave kante i plavi kontejneri su za odvajanje sledećeg otpada: papir, karton, tetrapak, PET boce, plastiku, limenke i konzerve, dok su žuti kontejneri za staklenu ambalažu.

Kako nam kažu u JKP “Komunalije”, sve ove posude za reciklabilni otpad se nalaze u gradskoj zoni, tako da im sleduje da u narednom projektu obezbede kante i kontejnere za stanovnike u selima.

Reciklažno dvorište

reciklazno dvoriste_sremska mitrovica

Sremska Mitrovica je jedna od retkih lokalnih samouprava koja je formirala centar za sakupljanje otpada u aprilu ove godine.

– Na nekoliko lokacija u gradi formirale su se divlje deponije raznog otpada tako da smo morali nešto da preduzmemo odnosno da otvorimo reciklažno dvorište. Imali smo zemljište u našem vlasništvu, a u saradnji sa NALED-om i lokalnim preduzetnicima obezbedili smo finansiranje opreme. Reciklažno dvorište je u gradskom delu pa je dostupno da građani donose otpad – objašnjava Tamara Milković.

Građani mogu da donesu nameštaj, tekstil, građevinski otpad od manjih radova, kao i granje i lišće, i ubace u označen kontejner.

Naša sagovornica kaže da je dobar odziv i da građani apeluju da se otvori još jedno reciklažno dvorište na drugom kraju grada.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje