Primarna separacija otpada u Sremskoj Mitrovici – Pokrenut projekat “ODVAJAMO” u 17 opština

odvajamo
odvajamo_5

Foto: europa.rs

Pokretanjem projekta primarne separacije otpada u domaćinstvima u Sremskoj Mitrovici, počela je Evropska zelena nedelja koja će trajati do 5. juna, a podrazumeva niz aktivnosti posvećenih životnoj sredini.

Početak Evropske zelene nedelje obeležen je manifestacijom na centralnom trgu u Sremskoj Mitrovici, kojoj su prisustvovali ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ambasadorka Švedske Anika Ben David, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Projektom su građani Sremske Mitrovice dobili 7.521 plavu kantu u kojoj će se u domaćinstvu odvajati papir, karton, plastika i metal, zatim donirano je 133 plava kontejnera za istu namenu, kao i 112 kontejnera žute boje za staklo i dva komunalna vozila nosivosti od 16 i 20 tona za odvoz separiranog otpada.

Cilj projekta odvajanja kućnog otpada pod nazivom “O-DVA-JA-MO” je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama, sa ciljem da se stopa reciklaže u ova 4 regiona poveća na 15% u naredne dve godine. Prema postojećim podacima, u Srbiji je stopa reciklaže otpada iz domaćinstava manja od 2%, dok se u EU 48% komunalnog otpada reciklira.

Projekat “O-DVA-JA-MO” sprovodi se uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije uz pomoć Evropske unije i Ambasade Švedske. Projektom se obezbeđuje stručnost i oprema za lokalne vlasti u cilju projektovanja i unapređenje sistema za odvajanje otpada na mestu nastanka.

U okviru ovog projekta odvajanje otpada iz domaćinstva biće u 17 opština u Srbiji: Sremska Mitrovica, Šabac, Šid, Bogatić, Užice, Čačak, Ivanjica, Čajetina, Požega, Lučani, Bajina Bašta, Kosjerić, Pirot, Babušnica, Bela Palanka, Dimitrovgrad i Pančevo.

odvajamo

Foto: europa.rs

Vujović je zahvalila evropskim partnerima na sveobuhvatnoj podršci Srbiji u projektnim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje sistema upravljanja otpadom.

– Implementacijom ovog projekta, Sremska Mitrovica, ali ostale lokalne samouprave koje su njime obuhvaćene, poboljšaće upravljanje otpadom i unaprediće stanje životne sredine. Pomoć lokalnim samoupravama ogleda se u donaciji plavih kanti koje će biti podeljene građanima kako bi mogli da odvajaju suvi, reciklabilni otpad u domaćinstvima. Donirani su i plavi i žuti kontejneri koji će biti postavljeni u stambenim naseljima, kao i vozila za sakupljanje otpada. Odvajanjem otpada na mestu nastanka, u domaćinstvima, omogućava se reciklaža dela otpada i smanjuju količine koje završavaju na deponiji – rekla je Vujović.

Evropska unija i Vlada Srbije obezbeđuju 26 vozila za transport reciklažnog otpada i više od 90.000 kontejnera i kanti, kao i veliku kampanju informisanja javnosti.

– Međuzavisni smo i, kao što nas je podsetila pandemija, ne možemo da zamenimo ljudsku interakciju. Moramo da radimo zajedno na akcijama za zaustavljanje globalnog zagrevanja i zagađenja. Zagađenje utiče na sve i dugoročno šteti zdravlju ljudi. Posebno u jugoistočnoj Evropi, stanovništvo je izloženo visokom nivou zagađenja vazduha sagorevanjem fosilnih goriva, dok se otpadne vode previše puta ispuštaju bez tretmana, ili se čvrsti otpad odlaže na nesanitarne deponije. Ali, ima nade. Samo zajedničkim radom možemo učiniti dobro za društvo – rekao je šef Delegacije EU Žiofre.

EU je finansirala ovaj projekat sa 6 miliona EUR, a srpske nacionalne i lokalne vlasti učestvuju u projektu sa investicijom od 1,8 miliona EUR.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300