Srbija potpisala ugovor o skladištenju gasa u Mađarskoj

rhdr

rhdr

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike, nakon čega je potpisan i ugovor između “Srbijagasa” i mađarske kompanije “MVM CEEnergy Zr”, na osnovu čega će Srbija moći da uskladišti gas u Mađarskoj tokom zime.

Ugovor o kupovini prirodnog gasa i o skladištenju i logističkim uslugama su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije.

Na osnovu ranijeg dogovora predsednika Srbije i premijera Mađarske Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, Srbija će, kako je najavljeno, tokom predstojeće zime moći da uskladišti 500 miliona kubika gasa.

Sijarto se danas u Beogradu sastao i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, nakon potpisivanja memoranduma i ugovora o skladišenju gasa u Mađarskoj, da će naša zemlja do oktobra uskladištiti 500 miliona kubika gasa u dva skladišta u Mađarskoj i da ćemo moći da povlačimo gas u periodu oktobar – mart.

– Srbija će u dva skladišta u Mađarskoj do oktobra uskladištiti 500 miliona kubnih metara gasa, koji će nam potom biti na raspolaganju od 1. oktobra do 1. aprila naredne godine. Srbija će po ugovoru u oktobru moći da povlači tri miliona kubika gasa dnevno, zatim od novembra do februara po šest miliona kubika gasa dnevno, i u martu tri miliona kubika – precizirao je Mali.

To će biti sasvim dovoljno za potrebe građana i industrije u Srbiji, istakao je Mali.

On je najavio da će aranžman biti finansiran jedinim delom iz budžeta Srbije, a drugi iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske.

Dodao je da će o proporcijama finansiranja biti odlučivano naknadno.

Mali, takođe, nije želeo za sada da kaže koliko će biti iznos anaranžmana, već je rekao da će Srbija u ponedeljak Mađarskoj uplatiti 65,7 miliona evra da rezerviše skladišta.

Ceo aranžman obuhvata i gas, struju i sirovu naftu, dodao je Mali.

Ministar Sijarto je ocenio da ovi ugovori obezbeđuju nesmetano snabdevanje gasom u Srbiju i jačaju poziciju Mađarske u oblasti energetike u celom regionu.

Dodao je da je međudržavnim sporazumom dogovoreno i povezivanje elektroenergetskih tržišta dve zemlje, tako što će do 2028. godine biti izgrađen novi dalekovod između Subotice i Šandorfalve u Mađarskoj.

To će između Srbije i Mađarske povećati kapacitet sa sadašnjih 1.000 megavata struje na 1.500 megavata.

Potpisivanje memoranduma i ugovora ranije su dogovorili predsednik Srbije i premijer Mađarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300