Srbija dobila dva nova zaštićena područja – Stolovi i Željin

Krosnja suma
Srbija dobila dva nova zaštićena područja – Stolovi i Željin

Na sednici održanoj 28. jula 2022. godine Vlada Republike Srbije usvojila je dve Uredbe kojima je poglasila Predeo izuzetnih odlika “Stolovi” i Predeo izuzetnih odlika “Željin“, kao prirodna dobra od regionalnog, odnosno velikog značaja, svrstana u ΙΙ kategoriju zaštite.

Uredbom o predelu izuzetni odlika “Stolovi” Predeo izuzetnih odlika “Stolovi”, koji se nalazi u centralnom delu Srbije na teritoriji grada Kraljeva, stavljen je pod zaštitu kako bi se očuvali hidrografski fenomeni i dva vegetacijska pojasa – hrastov i bukov, sa nizom umetnutih i izmenjenih ekosistema.

Poseban značaj Predelu izuzetnih odlika daje prisustvo strogo zaštićenih divljih vrsta poput mrkog medveda i vidre, kao i divokoze, koja je nakon neuspešnog naseljavanja tokom 60-tih godina prošlog veka ponovo naseljena na ovu planinu 2007. godine.

Površina Predela izuzetnih odlika “Stolovi” iznosi 9.932,1 ha, od čega je I stepenom obuhvaćeno 15,2%, II stepenom 31,0% i III stepenom 53,8% ukupne površine zaštićenog područja.

Uredbom o predelu izuzetnih odlika “Željin” Predeo izuzetnih odlika “Željin”, pozicioniran u centralnom delu Srbije, na području grada Kraljeva i opština Aleksandrovac i Raška, stavljen je pod zaštitu kako bi se očuvala hidrografska mreža koja je dosta gusta i čini je mnoštvo izvora, reka i potoka, kao i bukove šume u centralnom planinskom delu i hrastove šume u nižem delu planine.

Predeo izuzetnih odlika “Željin” predstavlja i “Odabrana područja za dnevne leptire u Srbiji”, a delovi ovog predela su i potencijalna područja “NATURA 2000” ekološke mreže.

Površina Predela izuzetnih odlika “Željin” iznosi 6.379,09 ha, od čega je I stepenom obuhvaćeno 3,07%, II stepenom 3,15% i III stepenom 93,78% ukupne površine zaštićenog područja.

Nakon proglašenja Predela izuzetnih odlika “Stolovi” i Predela izuzetnih odlika “Željin” površina pod zaštitom povećana je na 8% ukupne površine teritorije Republike Srbije, čime je ispunjen cilj definisan Akcionim planom za sprovođenje Programa Vlade i Akcionim planom za sprovođenje Programa zaštite prirode Republike Srbije za period od 2021-2023. godine.

Više informacije pogledajte u uredbama:

Uredba o proglašenju Predela izuzetnih odlika “Stolovi”

Uredba o proglašenju Predela izuzetnih odlika “Željin”

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama