Srbija dobila dva nova zaštićena područja – Stolovi i Željin

Krosnja suma
nebo_krosnje_ suma_drvece

Na sednici održanoj 28. jula 2022. godine Vlada Republike Srbije usvojila je dve Uredbe kojima je poglasila Predeo izuzetnih odlika “Stolovi” i Predeo izuzetnih odlika “Željin“, kao prirodna dobra od regionalnog, odnosno velikog značaja, svrstana u ΙΙ kategoriju zaštite.

Uredbom o predelu izuzetni odlika “Stolovi” Predeo izuzetnih odlika “Stolovi”, koji se nalazi u centralnom delu Srbije na teritoriji grada Kraljeva, stavljen je pod zaštitu kako bi se očuvali hidrografski fenomeni i dva vegetacijska pojasa – hrastov i bukov, sa nizom umetnutih i izmenjenih ekosistema.

Poseban značaj Predelu izuzetnih odlika daje prisustvo strogo zaštićenih divljih vrsta poput mrkog medveda i vidre, kao i divokoze, koja je nakon neuspešnog naseljavanja tokom 60-tih godina prošlog veka ponovo naseljena na ovu planinu 2007. godine.

Površina Predela izuzetnih odlika “Stolovi” iznosi 9.932,1 ha, od čega je I stepenom obuhvaćeno 15,2%, II stepenom 31,0% i III stepenom 53,8% ukupne površine zaštićenog područja.

Uredbom o predelu izuzetnih odlika “Željin” Predeo izuzetnih odlika “Željin”, pozicioniran u centralnom delu Srbije, na području grada Kraljeva i opština Aleksandrovac i Raška, stavljen je pod zaštitu kako bi se očuvala hidrografska mreža koja je dosta gusta i čini je mnoštvo izvora, reka i potoka, kao i bukove šume u centralnom planinskom delu i hrastove šume u nižem delu planine.

Predeo izuzetnih odlika “Željin” predstavlja i “Odabrana područja za dnevne leptire u Srbiji”, a delovi ovog predela su i potencijalna područja “NATURA 2000” ekološke mreže.

Površina Predela izuzetnih odlika “Željin” iznosi 6.379,09 ha, od čega je I stepenom obuhvaćeno 3,07%, II stepenom 3,15% i III stepenom 93,78% ukupne površine zaštićenog područja.

Nakon proglašenja Predela izuzetnih odlika “Stolovi” i Predela izuzetnih odlika “Željin” površina pod zaštitom povećana je na 8% ukupne površine teritorije Republike Srbije, čime je ispunjen cilj definisan Akcionim planom za sprovođenje Programa Vlade i Akcionim planom za sprovođenje Programa zaštite prirode Republike Srbije za period od 2021-2023. godine.

Više informacije pogledajte u uredbama:

Uredba o proglašenju Predela izuzetnih odlika “Stolovi”

Uredba o proglašenju Predela izuzetnih odlika “Željin”

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300