“Shell” gradi najveću fabriku zelenog vodonika u Evropi

vodonik_hidrogen_obnovljivi_izvori
hidrogen_obnovljivi_izvori

Foto: Pixabay/ akitada31

Angloholandska naftna i gasna kompanija “Sell” planira da izgradi najveću fabriku za proizvodnju zelenog vodonika u Evropi. Fabrika će biti napravljena u Roterdamu i počeće da radi 2025, saopštio je taj energetski gigant.

Nova fabrika, “Holland Hydrogen I”, moći će da proizvode do 60.000 kilograma vodonika dnevno.

Za proizvodnju će biti korišćena obnovljiva energija dobijena iz priobalnog vetroparka Holandse Kust, koji je takođe delom u vlasništvu “Shell”-a.

Dobijenim vodonikom će se snabdevati postrojenje “Shell Energy and Chemicals Park” u Roterdamu, gde će zameniti deo “sivog” vodonika koji se koristi u toj rafineriji.

U saopštenju se navodi da nova fabrika pokazuje kako se nova energetska rešenja mogu iskoristiti da se ispune potrebe društva za čistijom energijom.

To je takođe još jedan primer napora i posvećenosti Šela da postane preduzeće sa nultom emisijom štetnih gasova do 2050 – izjavila je izvršna potpredsednica za energetska rešenja u kompaniji Ana Maskolo (Anna Mascolo).

Ona je dodala da će obnovljivi vodonik igrati ključnu ulogu u energetskom sistemu budućnosti, a da je ovaj projekat važan korak koji će pomoći da se iskoristi taj potencijal vodonika.

U saopštenju kompanije se ističe da izgradnja fabrike “Holland Hydrogen I” predstavlja značajnu prekretnicu i za Holandiju i za “Shell” u vodoničnoj ekonomiji.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje