SEOS: Nezadovoljni smo tvrdnjom da nema vremena za zakon o zabrani iskopavanja litijuma

ne damo jadar
ne damo jadar

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas da je nezadovoljan obrazloženjem premijerke Ane Brnabić da do izbora nema dovoljno vremena da se usvoji predlog Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji koji je ponudio taj savez, prenosi Beta.

– Rečeno nam je da postoji dobra volja, ali da nema dovoljno vremena da se sprovede procedura donošenja tog zakona do 15. februara kad se raspušta parlament – navedeno je u saopštenju SEOS-a, nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Predstavnici udruženja “Ne damo Jadar” razgovarali su sa premijerkom Srbije Anom Brnabić o spornim pitanjima, vezanim za ukidanje Prostornog plana područja posebne namene kojim je bilo omogućeno kompaniji “Rio Tinto” otvaranje rudnika litijuma kod Loznice i tom prilikom su ponudili predlog Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Sastanku su, zajedno sa tim udruženjem prisustvovali i ekolozi Ljilja Bralović iz Pranjana i Dragan Simović iz Dobrinje.

Predstavnici tog udruženja su u saopštenju istakli da im se “posebno nisu sviđale premijerkine političke insinuacije jer problem sa litijumom nije politički, već državni i nacionalni”.

Uputila nas je, kako su naveli, “na bivšu vlast da nam kaže ko je doveo Rio Tinto u Srbiju, umesto da to sama pita ministarku (Zoranu) Mihajlović, za koju smo sigurni da zna odgovor”.

Istakli su da je Brnabić rekla da su zahtevi prihvaćeni zbog pritiska naroda, a ne zbog razumevanja razmera katastrofe koja bi nastala otvaranjem rudnika u dolini Jadra.

Mišljenja smo da za usvajanje zakona ipak ima vremena ako zaista postoji volja, a formiranje radne grupe, koju je predložila Brnabić, je samo odlaganje problema do posle izbora, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Brnabić obećala da će inspekcije izaći na teren u najkraćem roku da ispitaju zagađenje i da utvrde nastalu štetu, nakon istraživanja kompanije “Rio Tinto”.

Sve u svemu, pokrenuto je mnogo tema, ali sa sastanka nismo izašli mnogo sigurniji nego što smo na njega došli, navedeno je u saopštenju.

Predstavnici tog saveza su premijerki predali niz pitanja na koje čekaju odgovor, a među kojima su, osim osnovnog o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i da li je “Rio Tinto” odustao od projekta “Jadar”, ko će da utvrdi nastalu štetu, ko će da ukloni porušene kuće, kada će da se vrati status zemljišta iz građevinskog u poljoprivredno zbog poreza, kakav je pravni status punomoćja koje je izdalo preduzeće “Putevi Srbije”, a kojima se ovlašćuje “Rio Tinto” da pribavi tehničku dokumentaciju za infrastrukturu.

Među pitanjima su i da li će se realizovati zeleni fond koji je obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Gornjim Nedeljicama, kao i da li će se ispuniti obećanje o pomoći u izgradnji putne mreže, elektromreže i obnovi crkve u tom kraju.

Predloženi zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji ima samo četiri člana i predviđa zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, osim u naučne svrhe, radi geoloških i obrazovnih i vojnih ciljeva. Od zabrane istraživanja bora su izuzete kompanije koje su dobile dozvolu.

Savez je zatražio i da stupanjem na snagu predloženog zakona prestanu da važe Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima i Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara u kojima se predviđaju postupci istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Podržavamo napore svih organizacija aktivnih u ovoj borbi i pozivamo ih još jednom na udruženu akciju u odbrani onih čiji životi zavise od otvaranja ovih rudnika, a koji su okupljeni u SEOS-u. Ne odustajemo od našeg konačnog cilja, borbe za zabranu eksploatacije litijuma i bora u celoj Srbiji, navodi se u saopštenju SEOS-a.

Brnabić je uručen i račun Udruženja “Ne damo Jadar” da vidi da ne dobijaju sredstva iz zemlje i inostranstva, prenosi Beta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300