RERI podneo krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića

EPS

Foto: eps.rs

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornog lica, bivšeg v.d. direktora i zakonskog zastupnika Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS) Milorada Grčića.

Kako navode u saopštenju, prijava je podneta zbog postojanja osnovane sumnje da je Grčić izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.

RERI ističu da je usled nepoštovanja odredaba Zakona o energetici od JP EPS, koje se odnose na obaveze proizvođača električne energije da proizvodne kapacitete održava u ispravnom stanju, obezbedi njihovu stalnu pogonsku spremnost i bezbedno korišćenje, od 12. decembra do 27. decembra 2021. godine došlo do niza događaja i havarija u termoelektrani Nikola Tesla, a usled čega je došlo do izvršenja krivičnog dela teška dela protiv opšte sigurnosti, u vezi sa krivičnim delom Izazivanje opšte opasnosti od strane v.d. direktora i zakonskog zastupnika EPS-a.

Njegovim nepostupanjem, odnosno propuštanjem da proizvodne kapacitete Termoelektrane “Nikola Tesla” održava ispravnim, došlo je do nekoliko uzastopnih požara, a za šta mu može biti izrečena kazna zatvora od jedne do osam godina, u skladu sa Krivičnim zakonikom Srbije. Iako, kako se u saopštenjima navodi, u havarijama u Termoelektrani “Nikola Tesla” nije bilo povređenih, došlo je do izazivanja opasnosti po živote zaposlenih u EPS-u, koji su u momentu izbijanja požara bili prisutni, kao i do nastupanja imovinske štete velikih razmera, navodi RERI u saopštenju.

Kako navode, njihova saznanja potvrđuju i navodi ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i lica zaposlenih u ovom Ministarstvu koji su, između ostalog naveli da se nisu poštovali planovi i projekti i da su potpuno zanemareni svi tehnološki procesi i procedure, kao i da sistem nije održavan već duže vreme, a zbog čega je RERI u svojim prijavama predložio da ista budu ispitana u ovim postupcima.

Ono što se, čini se, zaboravlja jeste uloga inspektora u nadležnom Ministarstvu rudarstva i energetike koji ima obavezu da proverava da li energetski objekti, uređaji i instalacije ispunjavaju propisane uslove za proizvodnju električne energije, a ukoliko otkrije nezakonitosti u radu proizvođača električne energije on je dužan da naloži mere za njihovo otklanjanje i da pokrene odgovarajuće krivične postupke i postupke za privredni prestup. Ministarstvo rudarstva i energetike nije i ne može biti samo nemi posmatrač kojeg je EPS obmanuo dostavljanjem izveštaja koji ne odgovaraju situaciji na terenu, navodi se u saopštenju.

RERI ukazuje da će EPS biti “država u državi” dokle god nadležna ministarstva i Vlada Srbije budu odbijala da nadziru njegov rad i ostavljaju široku autonomiju u pogledu poštovanja zakonskih propisa.

RERI očekuje da nadležna javna tužilaštva sprovedu dokazne radnje u skladu sa podnetim prijavama.

Zakonom o odgovornosti pravnih lica za krivična dela je isključena krivična odgovornost pravnih lica kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja, zbog čega je RERI podneo i prijavu za privredni prestup protiv EPS-a zato što, suprotno zakonskoj obavezi, nije održavao proizvodne kapacitete u ispravnom stanju, niti je obezbedio njihovu stalnu pogonsku spremnost i bezbedno korišćenje u skladu sa tehničkim i drugim propisima. Za navedeni prestup je propisana novčana kazna u iznosu od 1.500.000 do 3.000.000 dinara.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300