Rekordna dnevna proizvodnja struje u HE “Zvornik”

hidroelektrana_zvornik
hidroelektrana_zvornik_2

Hidroelektrana „Zvornik“ ostvarila je 2. marta novi apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji električne energije od 2.923 megavat-časa, saopštila je “Elektroprivreda Srbije”.

Najboljim dnevnim rezultatom u 68 godina dugoj istoriji ove drinske hidroelektrane za pet megavat-časova je nadmašen prethodni rekord postignut 23. decembra 2022. godine.

Jedna od najstarijih hidroelektrana „Elektroprivrede Srbije“ nastavila je da obara rekorde u proizvodnji zahvaljujući obnovljenim agregatima i opremi. HE „Zvornik“ potpuno je revitalizovana u periodu od 2016. do 2020. godine i niz rekorda od završetka tog posla potvrda je kvalitetno i uspešno obavljenih radova. Na agregatima je kompletno zamenjena glavna elektro-mašinska oprema. Ugrađene su potpuno nove trubine, generatori, blok-transformatori, razvodna postrojenja 110 kV, sistem upravljanja i zaštita, kao i ostali pomoćni sistemi.

Snaga HE „Zvornik“ revitalizacijom je povećana za dodatnih 30 megavata i sada iznosi ukupno 126 megavata. Revitalizacija je doprinela i manjim troškovima održavanja, značajno je unapređen ekološki aspekt uz dodatno očuvanje životne sredine, a radni vek ove hidroelektrane produžen je za novih 40 godina.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300