Reciklažna dvorišta dobili Subotica, Bačka Topola, Kanjiža, Senta, Novi Kneževac, Mali Iđoš, Čoka – Građanima na raspolaganju centri za sakupljanje otpada

reciklazno dvoriste

Regionalna deponija Subotica otvorila je četiri centra za sakupljanje otpada poznatija kao reciklažna dvorišta u subotičkom naselju Bikovo, kao i u opštinama Senta, Kanjiža i Bačka Topola. U ove centre građani mogu da donose raznovrstan otpad za reciklažu.

Od prošle godine, Regionalna deponija dobila je integrisanu dozvolu za rad i puno ovlašćenje za tretman i odlaganje neopasnog industrijskog i komunalnog otpada. Prve centre za sakupljanje otpada dobile su opštine Novi Kneževac, Mali Iđoš, Čoka.

Šta se sakuplja u reciklažnim dvorištima?

Građani mogu odlagati u reciklažna dvorišta: papirnu i kartonsku ambalažu, PET boce, plastiku, staklenu ambalažu, limenke i konzerve, tekstilni otpad, biorazgradivi otpad (ambalažno drvo, drvene gajbe, neobrađeno drvo, lišće, trava, granje iz bašte, otpad iz hortikulture, ostaci povrća i voća), kao i kabasti otpad iz domaćinstva poput nameštaja, kupatilskih sanitarija, podnih obloga i sl.

Može se donositi i: prazna ambalaža pesticida, abrazivnih i hemijskih preparata, prazna ambalaža lepkova, boja, lakova, kao i elektronski i električni otpad, kablovi, otpadne gume, motorna otpadna ulja, akumulatori i baterije, sijalice, građevinski otpad iz domaćinstva.

regionalna deponija subotica

Pravila i uslovi predaje otpada u centrima za sakupljanje otpada (reciklažnim dvorištima):

Radno vreme centra za sakupljanje otpada je radnim danima od 9 do 17 časova.

Prikupljen razvrstan otpad u centrima za sakupljanje otpada se može predati uz sledeće uslove:

  • Otpad namenjen za predaju u centar za sakupljanje otpada mora da bude razdvojen po vrstama.
  • Kako bi se selektovan reciklabilan otpad mogao predati u centar za sakupljanje otpada, obavezan je prikaz lične karte kao dokaz o adresi stanovanja u datoj opštini.
  • Osim lične karte, na uvid se mora doneti i isplaćen račun komunalne usluge za prethodni mesec.

Prilikom predaje razdvojenog otpada isti se meri i izdaje potvrda o preuzetim količinama. Reciklabilne vrste otpada koje imaju tržišnu vrednost predaju se odgovarajućim operaterima za dalju reciklažu, a biorazgradivi otpad se tretira na kompostilištu.

reciklazne kante

Mobilni centar u Čantaviru

Građanima Subotice je od početka avgusta na raspolaganju i mobilni centar za sakupljanje otpada za reciklažu u naselju Čantavir.

U mobilni centar građani mogu radnim danom donositi otpad od 7-15h, kao što su plastika, papir, staklo, limenke, tekstil.

Programom upravljanja otpadom reciklažno dvorište za svaku opštinu

Prema Programu upravljanja otpadom za period 2022-2031. koje je Ministarstvo zaštite životne sredine donelo krajem januara prošle godine, predstavljeno je stvaranje mreže centara za sakupljanje otpada širom zemlje.

U prvoj fazi će svaka opština imati po jedan centar za sakupljanje otpada, pa će se kasnije dodavati još objekata u zavisnosti od potreba. Ove lokacije će služiti kao “reciklažna dvorišta” za prikupljanje otpada koji se ne sme odlagati u posude (kontejnere i kante) za komunalni otpad, najavljeno je u tom dokumentu.

Izgradnja centara za sakupljanje otpada mora biti započeta od 2022. godine u svim opštinama u okviru prve faze, navedeno je u Programu. Međutim, do sada je tek nekoliko lokalnih samouprava otvorilo reciklažna dvorišta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300