Ratko Ristić: Zbog litijuma nam preti da pola Srbije bude raskopano

Selo zemlja priroda ograda
selo_priroda_36

Dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu profesor dr Ratko Ristić izjavio je da ukoliko bi se sledila inicijativa Ministarstva rudarstva i energetike, perspektivno bi pola Srbije bilo raskopano i prekriveno deponijama za koje je u Jadru predviđeno da sadrže oko 6.000 tona arsena, ali da ima i nikla, kladijuma i olova.

– Ministarstvo energetike Srbije se često ponaša kao da upravlja teritorijom od više miliona kilometara kvadratnih, kao da tu ne žive ljudi. Oni vrlo opušteno, čak, rekao bih, vrlo bahato, dele istražna prava – rekao je Ristić za današnje izdanje lista “Nova”.

Upitan da li smatra da ima smisla najavljeni referendum nakon reklame na Radio-televiziji Srbije koja je u javnosti ocenjena kao propagandna, Ristić je rekao da je referendum pokušaj bega od odgovornosti državnog vrha, prenosi Beta.

– Njima je potpuno jasno da je ovo jedan diskutabilan projekat i praktično izmeštaju težište odgovornosti sa sebe na običan narod – ocenio je.

Osnovno pitanje je, kako navodi Ristić, šta će pisati na referendumskom listiću.

– Ako na tom listiću bude pisalo: Da li ste za raseljavanje srpskog stanovništva usred države? Da li ste za uništavanje toliko hiljada hektara šuma, zemljišta, za zagađenje površinskih i podzemnih voda? Da li ste za uništenje preko 50 lokaliteta arheološke vrednosti pored Tršića i Tronoše? Pa naravno da niko normalan neće zaokružiti da – naveo je Ristić.

On je ocenio da je jedino otpor građana daje nadu da do realizacije projekta Jadar neće doći.

Ceo intervju možete pročitati OVDE.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300