Radno telo Saveta EU dalo zeleno svetlo za klaster 4, čeka se konačna odluka

Priroda Cicak
priroda_31

Radno telo Saveta EU za proširenje (COELA) dalo je 7. decembra saglasnost da se sa Srbijom otvori klaster 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost. U okviru ovog klastera nalaze se četiri pregovaračka poglavlja: transportna politika, energetika, transevropske mreže i životna sredina.

Nakon današnjeg sastanka, za sutra je zakazan sastanak Komiteta stalnih predstavnika država članica u Briselu (COREPER). Na agendi objavljenoj na sajtu Saveta Evropske unije nalaze se zaključci o procesu proširenja Evropske unije.

Kako je portalu European Western Balkan potvrđeno iz diplomatskih izvora u Briselu, naredni koraci koji očekuju Srbiju pre formalnog otvaranja klastera 4 su potvrdna odluka COREPER-a o otvaranju klastera sa Srbijom, a zatim zakazivanje međuvladine konferencije od strane države koja trenutno predsedava Savetom, Slovenije.

KLASTERI

Poslednja poglavlja Srbija je otvorila u decembru 2019. godine. U međuvremenu je promenjena metodologija pregovora o pristupanju kojom su poglavlja reorganizovana u klastere.

Srbija u novembru nije dobila zeleno svetlo za otvaranje dva klastera, 3 i 4, kako je to preporučila Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju o Srbiji. Kako se tada moglo čuti, ministri pojedinih država članica intervenisali su da i pored napretka postoje određeni koraci koje bi Srbija morala da preduzme kako bi mogla da otvori neki od klastera. Za pozitivnu odluku o napretku u pregovorima biće potrebna saglasnost svih država članica.

Od ukupno 35 poglavlja, Srbija je do sada otvorila 18, a privremeno zatvorila samo dva koja se u istom trenutku otvaraju i privremeno zatvaraju. Prema novoj metodologiji proširenja, poglavlja su grupisana u šest tematskih klastera, a vlast u Srbiji ranije je izjavila da očekuje otvaranje bar jednog u decembru.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300