Putem aplikacije gReact za dve godine stiglo gotovo 6.000 prijava građana

divlje deponije
divlje deponije

Putem mobilne i veb aplikacije “gReact” (Green Reaction), građani su jedinstvenom ekološkom informacionom sistemu prosledili gotovo 6.000 prijava ekoloških problema na koje su nailazili u svojoj okolini, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Podaci su pokazali da je od ukupnog broja prijava registrovano 1.954 jedinstvenih problema po kojima se dalje postupalo, dok se veliki broj prijava odnosio na isti ekološki problem ili su poslate prijave za probleme koje nadležne službe nisu naknadno utvrdile na terenu.

Najveći broj jedinstvenih prijava odnosi se na oblast upravljanja otpadom, 1.058 prijava, od čega je do sada rešeno oko 850 prijava, dok je za ostale postupanje nadležnih u toku.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je građane da nastave da koriste aplikaciju gReact, da prijavljuju probleme na koje nailaze, a lokalne samouprave da tesno sarađuju, kako bi se problemi što pre i rešili.

– Do sada se pokazalo da građanima najviše smetaju divlje deponije i to je problem na čijem rešavanju posvećeno radimo. U protekle tri godine, očistili smo ukupno 900 divljih deponija širom Srbije. Samo po prijavi građana putem gReact, očišćeno je 474 deponija i smetlišta i rešeno 30 prijava koje se odnose na kontejnere i opremu za otpad – rekla je Vujović.

– Ministarstvo koje vodim je i ove godine obezbedilo sredstva za uklanjanje divljih deponija. Imamo dobru saradnju sa lokalnim samoupravama i svi se trudimo da po prioritetu uklanjamo smetlišta koja najviše smetaju građanima. Građani su naši najvažniji partneri u rešavanju ekoloških problema i zato ih pozivam da nastave da nam ukazuju na sve probleme na koje nailaze, a lokalne samouprave da vode računa o opremi koju smo im dodelili na korišćenje, kako bismo efikasnije čuvali jednom očišćene lokacije – navodi Vujović.

Građani su kroz sistem gReact prijavljivali i probleme koji se odnose na zaštitu vazduha i ozonskog omotača, zatim na zaštitu voda, zemljišta, ali i probleme poput zapušenih šahti, nelegalne gradnje itd. Prijave koje stižu administratorima jedinstvenog ekološkog informacionog sistema, a koje nisu u nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine, administratori prosleđuju na postupanje nadležnim republičkim i lokalnim organima. Administratori prate statuse prosleđenih prijava i o tome obaveštavaju podnosioce zahteva, čime se ubrzava procedura rešavanja.

***

Već smo pisali da je veliki problem kako se nesistematski pristupa divljim deponijama i da postoje dve aplikacija za divlje deponije. Podsetite se teksta na linku

Gde god nađeš zgodno mesto, tu otpad baci – Dokle ćemo da tolerišemo đubre na sve strane? – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300