Puštena u saobraćaj brza pruga Beograd-Novi Sad

srbijavoz
srbijavoz.rs

Foto: srbvoz.rs

Pruga Beograd–Novi Sad, u okviru međunarodne brze pruge Beograd-Budimpešta danas je puštena u saobraćaj, a u prvom brzom vozu na toj relaciji nazvanim “Soko” bili su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, saopštila je Vlada.

Vožnji su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, predstavnici državnih institucija i izvođača radova – kineskih kompanija “China Railway International Company” i “China Communications Construction Company”, kao i predstavnici ruske železnice “RZD International” i domaćih firmi.

Vučić je tom prilikom istakao da će ova pruga biti simbol prijateljstva i saradnje Srbije i Mađarske, navodeći da je ovo nova era za nas, budući da je put do Novog Sada trajao 33 minuta.

On je ocenio da će ovaj projekat dodatno zbližiti Srbe i Mađare, s obzirom na to da će, kada bude gotova cela pruga do Mađarske, moći iz Beograda da se stigne do Budimpešte za samo dva sata i 40 minuta.

Takođe, pruga će biti veza između južne i centralne Evrope, rekao je predsednik i ujedno iskazao zahvalnost Orbanu, koji je poručio da danas povezujemo dve zemlje, dve prestonice i na taj način olakšavamo život i Srbima i Mađarima.

Premijer Mađarske je ocenio da saradnja dveju zemalja i prijateljstvo Srba i Mađara nikada nije bilo bliže, kao i da je brza pruga od Beograda do Novog Sada, a za nekoliko godina i do Budimpešte, dokaz zajedničkih napora u povezivanju dveju država.

On je poručio da će se, uprkos svim izazovima, sačuvati srpsko-mađarsko prijateljstvo, kao i mir, u kojem će se ostvarivati zajednički planovi.

– Ovo je vaš veliki dan i mi Mađari vam na tome iskreno čestitamo – naglasio je Orban i konstatovao da su u proteklih 70 godina zemlje povezivane u pravcu istok-zapad, a u međuvremeno se zaboravilo koliko je važno da se povežu teritorije u pravcu sever-jug.

On je, ukazavši na to da su radovi u Srbiji brzo napredovali, dao obećanje da će do 2025. godine linija Beograd–Budimpešta biti u funkciji.

Brnabić je istakla da je ponosna na ovaj projekat, koji će mnogo uticati na kvalitet života građana, i kao primer navela da će studenti iz Beograda sada mnogo lakše putovati na fakultet u Novom Sadu. Ovo je nova, drugačija Srbija, podvukla je premijerka i najavila da će se u budućnosti brzim vozom ići i do Niša i Preševa.

Pruga od Beograda do Novog Sada dužine 74,9 kilometara, koju su gradile kineske i ruske kompanije zajedno sa domaćim podizvođačima, deonica je buduće brze pruge od Beograda do Budimpešte. Vrednost radova na delu pruge od Beograda do Novog Sada iznosila je 935 miliona dolara.

Brzi voz “Soko” počeće u nedelju redovno da saobraća za putnike od Beograda do Novog Sada, a vozna karta u jednom pravcu koštaće u promotivnom periodu 300 dinara, dok će prevoz dece do sedam godina biti besplatan.

Prugu su testirale merna kola nemačkih železnica i 21. januara dostignuta je brzina od 201,5 kilometara na sat.

Pruga Beograd-Budimpešta

Izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta najveći je i najznačajniji infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope. Buduća brza pruga do Budimpešte deo je globalne inicijative Kine “Pojas i putž2 za infrastrukturno povezivanje Evrope i Azije, a kada bude završena vozom će se na toj relaciji putovati manje od tri sata.

Vrednost celog projekta gradnje pruge za velike brzine kroz Srbiju od Beograda do Subotice (Kelebije) iznosi približno 2,2 milijarde dolara, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Ruske Federacije i kineske Eksim banke, uz učešće budžeta Srbije.

Deonicu od Beograd Centra do Stare Pazove, u dužini od 34,5 kilometara, gradio je konzorcijum kineskih kompanija “China Railway International Company” i “China Communications Construction Company”. Vrednost ugovora iznosila je 350,1 milion dolara.

Deonica Stara Pazova-Novi Sad, koju su gradili Rusi, duga je ukupno 40,4 kilometra, od čega je otvorena pruga 36,2 kilometra, a tunel i vijadukt “Čortanovci” 4,2 kilometra.

Projekat se finansirao iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

Na trećoj deonici, od Novog Sada do Kelebije, radovi su počeli 22. novembra 2021. i ona će biti duga 108,1 kilometar. Radove izvode iste kineske kompanije koje su bile na deonici Beograd–Stara Pazova. Vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara.

Ugovoreni rok za završetak radova na deonici Novi Sad-Kelebija je 33 meseca, odnosno do kraja 2024. godine.

Očekuje se da će Mađari svoju deonicu brze pruge od granice do Budimpešte završiti polovinom 2025. godine.

U okviru izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice, biće izgrađeno ukupno 56 objekata. Projektom je predviđena rekonstrukcija devet železničkih stanica (Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima (Rumenka, Vrbas i Lovćenac).

Izgradnja pruge za velike brzine Beograd–Budimpešta prvi je prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina.

RED VOŽNJE 

Od sutra, 20. marta na relaciji Beograd Centar-Novi Sad-Beograd Centar saobraćaće Inter City i Regio vozovi, saopšteno je iz preduzeća Srbije voz, koje je objavilo i red vožnje po kome će brzi voz “Soko” saobraćati.

Inter City brzi voz “Soko” iz stanice Beograd Centar za Novi Sad polazi u 5.55, 7.34, 10.05, 14.05, 16.30, 18.03 i 20.05 časova.

Inter City brzi voz “Soko” iz stanice Novi Sad za Beograd Centar polazi u 7.04, 8.30, 12.01,16.04, 17.45, 20.01 i 22.02 časova.

Regio vozovi iz Beograd Centra za Novi Sad polaze u 6.00, 7.00, 9.03, 11.00, 13.00, 15.15, 17.03, 19.10 i 22.20 časova, a iz Novog Sada za Beograd Centar u 5.28, 7.46, 9.02, 11.01, 13.00, 15.17, 17.03, 19.16 i 21.01 časova.

Kako navode iz Srbija voza, Regio Expres vozovi na relaciji Beograd – Novi Sad trenutno neće saobraćati. Putnici se detaljnije mogu informisati i na sajtu www.srbvoz.rs

Ranije danas preduzeće “Srbija voz” saopštilo je da će u promotivnom periodu do 30. aprila u brzim, elektromotornim dabldeker Inter City vozovima „Soko“, kao i u Regio vozovima, cena vozne karte, u jednom smeru, za 1. i 2. razred, na relaciji od Beograda do Novog Sada, biti 300 dinara. A deca do šest godina za koje se ne zahteva posebno mesto za sedenje prevoziće se besplatno.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300