Produžen rok za početak gradnje MHE Besko, iz “Bitke za Vlasinu” podneli žalbu

reka_voda

Samo 10 dana pre isteka roka za početak gradnje mini-hidroeletrane na Rupskoj reci, vlasotinačko Odeljenje urbanizam, privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko pravne poslove u Vlasotincu donelo je, kako su naveli, ispravku rešenja u kojoj je rok za početak gradnje produžen za još godinu dana. Iz neformalne grupe “Bitka za Vlasinu” kažu da su odmah podneli žalbu i ponovili da će svi zajedno, ne birajući sredstva, pokušati da spreče gradnju mini hidroelektrane Besko.

Privatni investitor “Water Green Energy” iz sela Kumarevo dozvolu za gradnju mini hidroelektrane na Rupskoj reci dobio je 12. decembra 2019. godine, a rok za početak gradnje bile su dve godine. Pošto gradnja još nije počela, a rok se bliži kraju, iz nadležnog Odeljenja doneli su novo rešenje u kome je investitoru data mogućnost da gradnju otpočne – do decembra 2022. godine.

Iz neformalne grupe “Bitka za Vlasinu” kažu da novo rešenje nije bilo objavljeno na sajtu opštine i da su time još jednom pokazali da su na strani privatnog investitora, a ne Vlasotinčana i meštana sela Dadince.

– S obzirom na to da smo mi neformalna grupa, žalbu su podneli predsednik MZ Dadince i jedan naš član. Do ovog rešenja smo došli zahvaljujući ljudima koji su kopali i uspeli da ga pronađu, jer ono nije bilo objavljeno. Pokušali su da sakriju to rešenje i da to prođe bez ikakvih problema. Oni su ovim rešenjem prekršili zakon koji ih obavezuje da vode registar objedinjene procedure – poručili su iz “Bitke za Vlasinu”.

Iz te neformalne grupe su se sredinom novembra otvorenim pismom obratili predsedniku opštine Vlasotince Bratislavu Petroviću, u kome zahtevaju poništenje svih dozvola za gradnju mini hidroelektrane Besko.

Odbornici vlasotinačke Skupštine su izglasali zabranu izgradnju mini hidroelektrana na teritoriji cele opštine, a na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini hidroelektrane.

Širi tekst o ovoj priči pogledajte na portalu Južne vesti.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje