Poziv na potpunu zabranu: Koncentracija žive kod sredstava za izbeljivanje kože viša od dozvoljene

Kozmetika pakovanja
Kozmetika

Nekoliko grupa koje se bore za zabranu korišćenja žive pozvalo je kompaniju Amazon (i druge onlajn prodavce) da obustave prodaju svih proizvoda za izbeljivanje kože (SLP) ako ne mogu da spreče često nelegalnu prodaju onih koji sadrže živu.

Njihov poziv stigao je neposredno pred početni sastanak UN sa temom „Eliminisanja proizvoda za izbeljivanje kože koji sadrže živu“, na samitu Svetske zdravstvene organizacije (WHO) u Ženevi održanom 14-15. februara, objavilo je udruženje EEB.

Prethodno su se vlasti Gabona, Jamajke i Šri Lanke udružile u borbi protiv štetne prakse u nezi lepote, pokrenuvši 14 miliona dolara vredan projekat za eliminaciju korišćenja žive u proizvodima za izbeljivanje kože, objavio je Unep.org.

Vekovima stara praksa

Naime, korišćenje kozmetičkih preparata kako bi se sprečila proizvodnja melanina u telu, što dovodi do toga da koža izgleda bleđe, vekovima je stara praksa u mnogim delovima sveta, a svoj toksični danak uzima i u današnje vreme.

I muškarci i žene koriste proizvode za izbeljivanje kože, ne samo da bi je posvetleli, već i da izblede pege, fleke, staračke pege i leče akne. Međutim, potrošači često nisu svesni da mnogi od ovih proizvoda sadrže štetne hemikalije, uključujući živu, toksičnu supstancu koja predstavlja rizik po ljudsko zdravlje i zagađuje životnu sredinu.

Međutim, test radne grupe Zero Mercury i Instituta za istraživanje biodiverziteta iz 2018. na više od 300 proizvoda iz 22 zemlje otkrio je da je otprilike 10 odsto krema za izbeljivanje kože premašilo ovu granicu, pri čemu mnoge sadrže čak 100 puta veću količinu od dozvoljene.

Minamatska konvencija o živi zabranjuje proizvodnju i trgovinu SLP-ovima sa sadržajem preko jednog milionitog dela žive, a usvojile su je mnoge vlade širom sveta. Međutim, u jesen prošle godine, Projekat politike upotrebe žive kupio je sumnjive SLP dostupne na Amazonu i kod 19 od 21 kreme otkrivena je veća koncentracija žive od dozvoljenog jednog promila. Nivo u laboratoriji detektovane koncentracije žive kod tih 19 proizvoda bio je od 1,5 do čak 8.500 promila.

– Naši testovi su pokazali, ponovo, da Amazon i dalje dozvoljava toksičnu trgovinu SLP-ovima zagađenim živom – kaže Mikael Bender direktor projekta i koordinator radne grupe Zero Mercury.

– Ako se prodaja nelegalnih proizvoda ne može zaustaviti, onda bi onlajn platforme trebalo da prekinu prodaju svih SLP-ova zbog toksičnih – dodaje on.

Posledice

Redovna upotreba proizvoda za izbeljivanje kože sa živom dovodi do osipa, promena boje kože i fleka na njoj, dok dugotrajna izloženost može oštetiti oči, pluća, bubrege, probavni, imuni i nervni sistem.

Više od tri četvrtine sumnjivih SLP kupljenih na Amazonu bili su već na listi rizičnih ili proizvoda ograničene upotrebe kod raznih vlada u svetu, uključujući i američku Upravu za hranu i lekove (FDA).

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje