Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova TENT A počelo sa radom

tent a

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Danas je, u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosake, predstavnika rukovodstva i članova Nadzornog odbora “EPS” i delegacije iz Japana, izvršena svečana primopredaja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani “Nikola Tesla A”, najvećeg ekološkog projekta realizovanog u termoelektranama u Evropi u ovom momentu, koje je izgrađeno sinergijom srpskih i japanskih stručnjaka i primenom savremenih tehnologija, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka rudarstva i energetike je izjavila da će emisije sumpor-dioksida biti smanjene čak trideset puta i da će emisije praškastih materija biti takođe bitno redukovane, a to zapravo znači da će građani Obrenovca, okolnih mesta i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh.

Ona je ukazala da je u izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova uloženo oko 215 miliona EUR i da danas možemo da se pohvalimo da je ovo postrojenje uspešno završeno sa japanskim partnerima i domaćim kompanijama.

– Ovo postrojenje nema samo ekološki već i energetski značaj. Zajedno sa termoelektranom „Nikola Tesla“ B na kojoj će postrojenje za odsumporavanje biti završeno naredne godine, ove dve termoelektrane proizvode oko polovinu električne energije u Srbiji i ključne su za stabilno snabdevanje građana i privrede. I ova postrojenja će biti prihvatljiva sa ekološkog aspekta i aspekta očuvanja životne sredine. Smanjenjem emisije štetnih gasova produžili smo radni vek termoelektrane i obezbedili sigurnu proizvodnju, a ta energija biće nam preko potrebna dok ulažemo u vetroparkove, solarne elektrane i nove hidroelektrane, od kojih se neke već grade, a druge su deo naših budućih planova – rekla je ministarka.

Dodala je da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A jedan od najvećih ekoloških projekata u nekoj termoelektrani u Evropi, a treći u svetu, kao i da su sistemi za odsumporavanje dimnih gasova već izgrađeni u termoelektrani Kostolac.

Istakla je da projekat odsumporavanja na TENT A predstavlja važan deo bilateralne saradnje sa Japanom, za koju postoji uverenje da u budućnosti može da bude proširena novim inicijativama.

– Već vodimo razgovore i sa Vladom Japana i JICA koje su zainteresovane za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica. Ono što je TENT A za Srbiju danas, u smislu stabilnosti snabdevanja, to će u decenijama ispred nas biti RHE Bistrica, i zato za taj novi projekat tražimo pouzdane partnere iz sveta koji mogu da obezbede tehnologiju, povoljno finansiranje, efikasnost, kao i najviše ekološke standarde – poručila je Đedović Handanović.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je značaj projekta za Beograđane veliki, posebno imajući u vidu da su termoelektrane u Obrenovcu, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, jedan od najvećih izvora emisija zagađujućih materija.

– Zahvaljujući ovoj investiciji, iz elektrane će se mnogostruko smanjiti godišnje emisije sumpor-dioksida, a praškaste materije svešće se na evropske standarde. Takođe sumpor-dioksid će se prerađivati u gips, u skladu sa principom cirkularne ekonomije. I zato je ovaj dan, za mene kao ministarku zaštite životne sredine i za sve građane Beograda veoma važan, jer ovaj projekat znači čistiji vazduh u našoj prestonici – rekla je Vujović.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka istakao je da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A prvi projekat u Srbiji koji se realizuje uz zajam iz japanskih jena.

– Mnogo se radujem što danas kao predstavnik Vlade Japana prisustvujem svečanoj ceremoniji završetka radova na ovom projektu u kome su upotrebljeni naše znanje i tehnologija za zaštitu životne sredine koje smo stekli iskustvom za rešavanje zagađenja u našoj zemlji. Ovaj projekat je važan za unapređenje zelene tranzicije u Srbiji i nastavićemo da pružamo podršku na njenom putu ka dekarbonizaciji – rekao je on i istakao želju će ovaj projekat postati simbol prijateljstva Srbije i Japana kao što je to bio slučaj sa žutim autobusima koji su prošle godine završili svoj dvadesetogodišnji rad.

Dušan Živković, v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, rekao je da je u postrojenje ugrađena najsavremenija oprema renomiranih proizvođača.

– U pitanju je tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč. Nusproizvod ovog postupka je gips, koji se radom apsorbera već proizvodi i koji je euro kvaliteta. Očekivana godišnja proizvodnja gipsa je oko 250.000 tona. Isto postrojenje gradi se i na TENT B. Završetkom tog projekta krajem naredne godine definitivno ćemo staviti tačku na pitanje emisija štetnih gasova na EPS-ovim velikim blokovima TENT i TE Kostolca, koji proizvode oko 90% električne energije iz termoelektrana –  rekao je on.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300