Podrška UN reformama u energetskom sektoru Srbije

Zakob Mihajlovic
Mihajlovic Zakob

Predstavljanje rezultata Republike Srbije na predstojećoj konferenciji o klimatskim promenama (COP27), nastavak uspešne saradnje u energetskom sektoru sa fokusom na zelenoj tranziciji, energetskoj efikasnosti i smanjenju energetskog siromaštva bile su teme današnjeg sastanka potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob, saopštilo je Ministarstvo.

– Uradili smo mnogo u prethodne dve godine – od zakonodavnog i strateškog okvira do projekata povećanja energetske efikasnosti i pojednostavljenih procedura za postavljanje solarnih panela i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije. Uz podršku UN i kroz zajednički rad pripremićemo plan dalje implemetacije i sigurna sam da na COP27 možemo predstaviti Srbiju kroz postignute rezultate, primere dobre prakse, ali i diskutovati o izazovima pred kojima se nalaze sve države – rekla je Mihajlović.

Fransoaz Žakob je pozdravila usvajanje Nacionalno utvrđenog doprinosa smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, shodno Sporazumu iz Pariza, i istakla da će na predstojećem COP27 događaju fokus biti na implementaciji javnih politika.

– Srbija radi mnogo u ovoj oblasti, doneli ste i nove zakone i strategije i važno je promovisati dobre rezultate. Verujem da, uz političku viziju i volju, mnogo toga može da se uradi u zelenoj tranziciji, koja donosi ogromne mogućnosti. Na predstojećoj Generalnoj skupštini UN-a jedna od glavnih tema, takođe, biće klimatske promene. Mi kao UN smo tu da vas podržimo i da zajedno radimo – poručila je Žakob.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300