Početak izgradnje reverzibilne HE “Bistrica” najavljen za 2022.

reka_voda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će sledeće godine početi radovi na reverzibilnoj hidroelektrani Bistrica, koja će koštati 600 do 700 mil EUR.

Vučić je tokom obilaska sela Senište rekao da za Srbiju ne postoji veći energetski interes od te hidroelektrane i da Srbija do 2028. godine mora da ima dovoljno struje da je prodaje.

– Ako se vi ljudi ne bunite, to nam je projekat broj jedan i to je za našu zemlju spas – kazao je Vučić meštanima Seništa, sa čime su se okupljeni složili.

On je naveo da bez reverzibilne hidroelektrane u Bistrici Srbija ne može da preživi, jer se troši sve više struje, a 50% na industriju.

– Ne možemo nove kapacitete da ubacimo bez toga, bez tih 650 megavata reverzibile – kazao je Vučić.

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić rekao je da bi “bilo realno” da ta hidroelektrana bude na mreži 2025. godine.

Vučić je naveo da će ta hidroelektrana “podići” ceo kraj, dodajući da je to ogroman novac i investicija.

Reverzibilna hidroelektrana Bistrica u planu je od 80-tih godina prošlog veka, a vlast najavljuje da će ta hidroelektrana uz “Đerdapa 3” podići ukupnu proizvodnju električne energije za 15%.

Tender za projektanta

Elektoroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti za izgradnju reverzibilne hidroelektrane “Bistrica” (RHE “Bistrica”).

Izrada projekta i studije je potrebna kako bi se ocenila opravdanost izgradnje i moguća uloga RHE Bistrica u okviru elektroenergetskog sistema Srbije, regiona i šire.

Opšti cilj izrade Idejnog projekta (IDP) i Studije opravdanosti (SO) jeste utvrđivanje prostorne, ekološke, društvene, finansijske, tržišne i ekonomske opravdanosti izgradnje.

Reverzibilna hidroelektrana (RHE) “Bistrica” je derivaciono postrojenje sa mašinskom zgradom lociranom u blizini desne obale reke Lim na potezu između brane “Potpeć” sa nizvodne, i hidroelektrane “Bistrica” sa uzvodne strane.

Rok za podnošenje ponuda je 28. januar 2022. godine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300