Počelo uklanjanje otpada sa plutajuće sajle na reci Lim kod Nove Varoši

ambalazni_otpad
ambalazni_otpad_34

Eko udruženje “Jastreb” iz Priboja počelo je danas uklanjanje otpada sa plutajuće sajle na Limu kod železničke stanice Bistrica, na teritoriji opštine Nova Varoš.

Poslednji put, plutajući otpad sa lančanice na Limu na teritoriji novovaroške opštine uklonjen je 4. januara. Sa otapanjem snega sa okolnih brda stigla je nova tura smeća,a procene su da se kod lančanice koja je locirana ispod železničke stanice u Bistrici zaustavilo oko 100 kubika plutajućeg otpada, prenosi PP media.

Prema rečima Siniše Lakovića iz Eko udruženja “Jastreb” koje vrši uklanjanje otpada sa ovih polihromskih barijera, u minula dva i po meseca fizički je bilo nemoguće uklanjati otpad zbog neadekvatnih vremenskih prilika i leda koji se formirao na površini vode.

– Ovih dana bilo je na društvenim mrežama priče – evo smeća na lančanici. Ljudi moraju da razumeju da je upravo to i svrha lančanica, da se smeće skuplja kod njih a ne da pluta po celom jezeru. Kao što vidite krenuli smo sa akcijama uklanjanja otpada, što ćemo, sa dolaskom lepšeg vremena, konstantno i raditi – kaže Laković i dodaje da je na proleće planirana ekološka akcija uklanja otpada između lančanica i po usecima, kako bi Potpećko jezero spremno dočekalo turiste.

Za gradnju tri plutajuće barijere – lančanice koje bi trebalo da spreče prodor smeća u područje brane Hidroelektrane “Potpeć”, opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš dobile su 70 miliona dinara od Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Prva lančanica, nakon izmeštanja iz Velike župe, postavljena je u Jagodnjaku kod Prijepolja, druga ispod železničke stanice Bistrica a treća, dva kilometra od brane u Potpeću gde je jezero najuže.

Pogledajte kako izgleda uklanjanje otpada iz reke

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300