Počela izgradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom “Eko Tamnava” u Kaleniću

regionalni centar za upravljanje otpadom Eko Tamnava Ub
regionalni centar za upravljanje otpadom Eko Tamnava Ub

Foto: ekologija.gov.rs

Danas je počela izgradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom “Eko Tamnava” u selu Kalenić u opštini Ub, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ministarka Irena Vujović je zahvalila premijerki Brnabić što je prepoznala problem neadekvatnog upravljanja otpadom i postavila ga kao prioritet Vlade Srbije, navedeno je u saopštenju.

– Svi smo uložili ogroman napor kako bismo postavili čvrste temelje i krenuli u sistemsko rešavanje ovog problema i zato smo danas ovde. Danas kreće izgradnja najvećeg regionalnog centra za upravljanje otpadom u Srbiji, gde će se na najsavremeniji način tretirati više od 260.000 tona otpada koliko se godišnje generiše na teritoriji 15 gradova i opština koje će gravitirati ka centru. Ovo je najveći ekološki projekat, koji je ujedno bio i najveći izazov, ali kojim smo pokazali da 15 gradova i opština funkcioniše kao jedno, jer svi žele bolji kvalitet života za svoje građane – rekla je Vujović.

Ministarka je navela da će ka regionalnom centru “Eko Tamnava” gravitirati sledeže lokalne samouprave – Ub, Valjevo, Osečina, Lajkovac, Mionica, Ljig, Koceljeva, Vladimirci, Barajevo, Lazarevac, Obrenovac, Mali Zvornik, Loznica, Krupanj i Ljubovija – u kojima živi više od pola miliona građana.

Vujović je istakla da izgradnja ovog centra potvrđuje da država želi da ulaže u zelenu infrastrukturu. Prema njenim rečima, ovo je jedan od šest regionalnih i reciklažnih centara koji će se graditi širom Srbije, iz kreditne linije partnera na projektu AFD i EBRD.

Obeležavanju početka radova prisustvovali su i predsednica Vlade Ana Brnabić, predsednik opštine Ub Darko Glišić, ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, direktor Regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Francuske agencije za razvoj (AFD) Arno Dofen, direktor Regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateo Kolanđeli, kao i gradonačelnici i predsednici opština svih 15 lokalnih samouprava koje su deo ovog značajnog projekta.

***

Otpad iz Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika odlaziće u regionalnu deponiju u Kaleniću kod Uba – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300