Počela izgradnja kanalizacije u Velikim Crljenima u Lazarevcu

Saht za kanalizaciju
kanalizacija_sahta

U Velikim Crljenima počela je izgradnja neophodne kanalizacione mreže. Kanalizacija se gradi na dve lokacije, što je preduslov za izgradnju dva postrojenja za preradu otpadnih voda. To je deo velikog projekta “Čista Srbija”, koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa kineskom kompanijom CRBC (“China road and bridge corporation”), saopštilo je Ministarstvo.

Radove su juče obišli Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i Bojan Stević, predsednik opštine Lazarevac.

– U Lazarevcu su istovremeno otvorena dva gradilišta. Počinje izgradnja više od 70 kilometara kanalizacione mreže, a zatim će se graditi i dva prečistača. Ovaj projekat unaprediće kvalitet života građana Lazarevca, a time ujedno započinjemo veliki investicioni ciklus. Plan je da u narednih pet godina izgradimo oko 90 modernih prečistača sa pratećom infrastrukturom. Ovo su važni projekti koji će promeniti ekološku sliku Srbije i potvrda naše posvećenosti ispunjavanju ciljeva Zelene agende – rekla je Vujović.

Ministarka je navela da znatan broj zelenih kapitalnih projekata, poput ovog u Lazarevcu, realizuje Ministarstvo građevinarstva sa kineskim partnerima. Ona je dodala da ministarstvo na čijem je čelu zajedno sa vladinom Kancelarijom za javna ulaganja pregleda projekte za izgradnju fabrika za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u 26 lokalnih samouprava, koji će biti finansirani iz kreditne linije Razvojne banke Saveta Evrope.

– Pregledamo dokumentaciju jer su neki projekti bili predimenzionirani i odnosu na potrebe lokalne samouprave. Ubrzano se radi i očekujem da ćemo uskoro moći da krenemo sa tenderima za izgradnju prvih postrojenja – rekla je Vujović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje