“Oživljavanje” betona u gradovima – Zeleni krovovi i zeleni zidovi sve traženiji u Srbiji

Zeleni zid mahovina
green_decor_mahovina

Foto: greendecor.co.rs

U urbanim sredinama, u kojima je sve više betona a sve manje zelenila, arhitekte sve češće planiraju zelene krovove koji oplemenjuju gradski pejzaž, pružaju dodatan prostor za boravak u prirodi, a mogu se koristiti i kao bašta za uzgajanje ćveca ili čak jestivog bilja.

Za ove i druge segmente zelene gradnje sve je veće interesovanje građana i kompanija, potvrđuju za portal SRDA u “Green decor”, kompaniji koja je od 2001. godine posvećen projektovanju, održavanju i uređenju zelenih površina.

– Poslednjih godina sve su popularniji zeleni krovovi koji utiču na povećanje energetske efikasnosti objekta, a posebno u Beogradu i Novom Sadu. Oni su dobra termička izolacija objekta, zadržavaju toplotu zimi i troši se manja količina energije za zagrevanje, a hlade leti – objašnjavaju u “Green decor”.

Zeleni krovovi su krovne konstrukcije prekrivene biljnim slojem vegetacijom. Neretko su i stanište insekata i ptica.

Zeleni krovovi

Foto: greendecor.co.rs

U čemu se još ogledaju razlike i prednosti zelenog u odnosu na “klasičan” krov?

U “Green Decor” navode da je životni vek zelenog krova dvostruko veći u odnosu na konvencionalni tip krova.

– Upravljanje atmosferskim padavinama je važno. U zavisnosti od vrste biljaka i debljine supstrata, količina padavina može biti zadržana u letnjim mesecima za 70-90%, a u zimskom periodu za 25-40%. Biljke na zelenim krovovima mogu da filtriraju vazduh i umanje količinu CO2 i drugih zagađivača u vazduhu. Takođe, biljke i supstrat redukuju i apsorbuju zvučne talase i mogu da redukuju buku za 40-50 dB.

Još jedna bitna prednost zelenih krovova je zaštita od požara. Uz sve ove, tu je i estetika objekti, a i zeleni krovovi diži cenu nekretnina.

Zeleni krovovi

Foto: greendecor.co.rs

Koji su uslovi za zeleni krov?

Kada je reč o uslovima za postavljenje zelenog krova, potrebno je da nosivost kontrukcije bude od 35kg/m2 pa naviše, u zavisnosti od tipa zelenog krova, da je izvršena proba hidroizolacije kao završnog sloja konstrukcije krova,  da je nagib krova do 30%, preciziraju u kompaniji.

Uslovi za izradu zelenih krovova u pogledu klime i mesta gde se postavljaju ne postoje, postoje samo razlike u odabiru biljnog materijala.

Vreme za izradu zelenog krova i način održavanja zavisi od vrste zelenog krova i slojeva koji su predviđeni za postavljanje.

Ekstenzivni zeleni krovovi ne zahtevaju često održavanje i brigu, dok intenzivni i poluintenzivni zavisno od vrste biljaka zahtevaju negu samih biljaka kao što je slučaj zelenih površina na tlu.

Zeleni zid od mahovine

Zeleni zidovi

Zeleni zidovi ili žive vertikalne bašte se postavljaju u eksterijeru, kao i u bilo kojoj vrsti poslovnih ili stambenih objekata.

– Zbog svoje estetske uloge, ali i time što poboljšavaju kvalitet i povećavaju vlažnost vazduha, smanjuju uticaj buke, štede energiju i regulišu temperaturu objekta, vertikalne zelene zidove mnogi nazivaju i pravim “prozorima u prirodu” – kažu u “Green Decor“.

Isto tako, ovi mirisni zeleni zidovi od biljaka mogu i šire delovati na gradsku sredinu – štiteći zgrade od spoljašnjih uslova, obogaćujuci vazduh kiseonikom, procišcavajući ga, kao i snižavajući temperaturu zgrade i okoline.

Zeleni zidovi od moschito mahovine predstavljaju jednu od najinovativnijih tehnologija ozelenjavanja zidova u enterijeru i može se realizovati u 12 boja.

Zelene fasade

Zelene fasade su vrste vertikalnih zelenih zidova koje raznolikim i mirisnim biljem cesto privlače insekte i ptice, a time i povećavaju bioraznolikost svakog urbanog područja. Najčešće se koriste biljke poput bršljana (hedera helix), devičanske lozice (partenocissus quinquefolia), orlovih noktiju (lonicera caprifolium), plave kiše (wistaria sinensis), tekome (campsis radicans), vatrenog grma (pyracantha coccinea) i žakmanove paviti (clematis jackmanii).

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje