Osmijum vredi 30 puta više od zlata, u Srbiji ga poseduju samo tri osobe

osmijum_osmium
osmijum_osmium

Foto: PrtSc Youtube/Osmium inštitut Slovenija

Osim investiranja u zlato i srebro, poslednjih nekoliko godina u svetu je veliko interesovanje za ulaganje u osmijum. Taj plemeniti metal trenutno je najvredniji na planeti. Gram košta 1.700 EUR, trideset puta više nego ista mera zlata. U Srbiju je stigao pre dve godine, na svetskom tržištu postoji osam godina, a prodaja je u Evropi skočila čak 500 odsto.

Ljuba Jakić, jedan od osnivača Instituta za osmijum, objasnio je da je u pitanju plemeniti metal iz iste grupe Periodnog sistema u kojoj se nalaze, između ostalih, srebro i platina, a osmijum je na tržište plasiran pre nekoliko godina, objavio je RTS.

– Izuzetno je redak. Ima ga u Zemljinoj kori 2.500 puta manje od zlata. Nastaje u procesu kristalizacije. Sirovi osmijum nije mnogo interesantan, nastaje u preradi platine. Posle se taj sirovi osmijum kristalizuje u posebnoj laboratoriji i pod posebnim pritiskom i temperaturom od 3.600 stepeni – rekao je Jakić.

Naveo je da je osmijum interesantan zbog toga što kristali koji nastaju daju fantastičan odsjaj i plavičastu svetlost, ali i zato što je najgušći metal od svih u periodnom sistemu.

Jakić je naveo da osmijuma najviše ima u Rusiji, Južnoj Africi i Južnoj Americi, a da se jedina laboratorija nalazi u Švajcarskoj.

Dodao je da u Srbiji ima zainteresovanih ulagača u osmijum, a da je ceo koncept osmislio doktor fizike Ing Volf, kao i da u celom svetu postoji 30 instituta u svetu, među kojima je i onaj u Srbiji.

– Naše zaduženje je da se bavimo marketingom, prodajom i nalaženjem klijenata, pošto je prodaja omogućena preko platforme, kao i sve što se danas u svetu radi. Naš osnovni zadatak je da brinemo da klijenti koji su to kupili preko nas dobiju robu – rekao je Jakić.

Istakao je da svaki proizvedeni komad osmijuma ima serijski broj, a i svaki komad ima unikatnu površinu, poput otiska prsta.

Ljuba Jakić je objasnio da se cena formira na osnovu cene nabavke sirovog osmijuma, ali i procesa izrade različitih oblika komada i procesa kristalizacije.

Osmijum se, za razliku od zlata i drugih metala, ne nalazi na berzi, a kako je Jakić objasnio, cena je stabilna i konstantno raste, dok, kako je naveo, cena zlata stalno osciluje.

U Srbiji samo tri osobe poseduju osmijum, a svi su ga kupili kao investicione pločice.

Jakić je naveo da je kampanja prodaje u Srbiji tek počela, a cena jednog grama iznosi 1.700 EUR, kao i da se mogu napraviti i pločice i od samo 0,5 grama.

Izvor: RTS

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje