Osmijum vredi 30 puta više od zlata, u Srbiji ga poseduju samo tri osobe

osmijum_osmium
osmijum_osmium

Foto: PrtSc Youtube/Osmium inštitut Slovenija

Osim investiranja u zlato i srebro, poslednjih nekoliko godina u svetu je veliko interesovanje za ulaganje u osmijum. Taj plemeniti metal trenutno je najvredniji na planeti. Gram košta 1.700 EUR, trideset puta više nego ista mera zlata. U Srbiju je stigao pre dve godine, na svetskom tržištu postoji osam godina, a prodaja je u Evropi skočila čak 500 odsto.

Ljuba Jakić, jedan od osnivača Instituta za osmijum, objasnio je da je u pitanju plemeniti metal iz iste grupe Periodnog sistema u kojoj se nalaze, između ostalih, srebro i platina, a osmijum je na tržište plasiran pre nekoliko godina, objavio je RTS.

– Izuzetno je redak. Ima ga u Zemljinoj kori 2.500 puta manje od zlata. Nastaje u procesu kristalizacije. Sirovi osmijum nije mnogo interesantan, nastaje u preradi platine. Posle se taj sirovi osmijum kristalizuje u posebnoj laboratoriji i pod posebnim pritiskom i temperaturom od 3.600 stepeni – rekao je Jakić.

Naveo je da je osmijum interesantan zbog toga što kristali koji nastaju daju fantastičan odsjaj i plavičastu svetlost, ali i zato što je najgušći metal od svih u periodnom sistemu.

Jakić je naveo da osmijuma najviše ima u Rusiji, Južnoj Africi i Južnoj Americi, a da se jedina laboratorija nalazi u Švajcarskoj.

Dodao je da u Srbiji ima zainteresovanih ulagača u osmijum, a da je ceo koncept osmislio doktor fizike Ing Volf, kao i da u celom svetu postoji 30 instituta u svetu, među kojima je i onaj u Srbiji.

– Naše zaduženje je da se bavimo marketingom, prodajom i nalaženjem klijenata, pošto je prodaja omogućena preko platforme, kao i sve što se danas u svetu radi. Naš osnovni zadatak je da brinemo da klijenti koji su to kupili preko nas dobiju robu – rekao je Jakić.

Istakao je da svaki proizvedeni komad osmijuma ima serijski broj, a i svaki komad ima unikatnu površinu, poput otiska prsta.

Ljuba Jakić je objasnio da se cena formira na osnovu cene nabavke sirovog osmijuma, ali i procesa izrade različitih oblika komada i procesa kristalizacije.

Osmijum se, za razliku od zlata i drugih metala, ne nalazi na berzi, a kako je Jakić objasnio, cena je stabilna i konstantno raste, dok, kako je naveo, cena zlata stalno osciluje.

U Srbiji samo tri osobe poseduju osmijum, a svi su ga kupili kao investicione pločice.

Jakić je naveo da je kampanja prodaje u Srbiji tek počela, a cena jednog grama iznosi 1.700 EUR, kao i da se mogu napraviti i pločice i od samo 0,5 grama.

Izvor: RTS

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300