Oko 12% struje “nestane” na putu do potrošača

Struja
struja_trafostanica

Oko 12% struje “nestaje” na njenom putu do potrošača i zato je neophodono početi sređivanje stanja u distributivnom sistemu, ocenjuje Fiskalni savet u najnovijoj analizi.

Uz EPS-ove probleme u proizvodnji, veliki izazov predstavlja i zastarela distibutivna mreža na kojoj se izgubi previše električne energije, piše u analizi.

Iako su u poslednjih desetak godina gubici na distributivnoj mreži donekle umanjeni, oni su u Srbiji još uvek dvostruko iznad proseka zemalja Centralne i Istočne Evrope, a situacija je trenutno gora samo u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Na gubitke najviše utiče dotrajala infrastruktura i široko rasprostranjen problem krađe struje zbog zastarele merne infrastrukture i neefikasne kontrole brojila.

Zaostajanje u odnosu na uporedivne zemlje može se delom objasniti tehnički opravdanim gubicima zbog toga što je u Srbiji veći udeo potrošnje na niskom naponu (domaćinstva), gde su gubici inače izraženiji u odnosu na više naponske nivoe (npr. preduzeća i drugi veliki potrošači), navodi Fiskalni savet.

Distribucija struje u Srbiji je sve manje pouzdana, tj. sve češće dolazi do prekida u snabdevanju čije ukupno trajanje u stalnom porastu poslednjih nekoliko godina.

Glavni uzrok ovih problema je manjak i neefikasna realizacija investicija, budući da su ulaganja u distribuciju u protekloj deceniji sve vreme bila ispod plana i amortizacije, odnosno nedovoljno samo za održavanje postojeće infrastrukture, piše u analizi ove nezavisne institucije.

Donedavno je sve to bilo deo loše investicione politike EPS-a, ali od 2021. godine Elektrodistribucija Srbije (EDS) izdovjena je kao posebno preduzeće koje je sada odgovorno za upravljanje i rešavanje problema u distributivno sistemu, navodi Fiskalni savet.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300