Održan protest protiv kompanije “Rio Tinto” ispred Vlade Srbije

Protest Ekološki ustanak
Održan protest protiv kompanije “Rio Tinto” ispred Vlade Srbije

Foto: N1/PrtSc

Organizacija “Ekološki ustanak” održala je proteste protiv planova kompanije “Rio Tinto” da na području Jadra otvori rudnik litijuma, a najveći današnji skup bio je ispred Vlade Srbije, sa kog je poručeno da ukoliko se do Božića ne izbriše projekat “Jadar” – slede blokade i “opšta mobilizacija”, prenosi N1.

Nemanjina ulica je, zbog toga bila blokirana, oko sat vremena, a saobraćaj je normalizovan nešto iza 15 sati, kada su okupljeni počeli da se razilaze. Nije bilo uniformisanih policajaca ispred Vlade. Njima se, prethodno, obratilo nekoliko govornika.

Protesti su održani u Somboru, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, gde je policija legitimisala učesnike, ali i novinare, a u Vranju je održan performans protiv Rio Tinta… U pojedinim gradovima policija je fotografisala učesnike skupova. Ipak, ove subote, za razliku od prethodnih, izostala su veća okupljanja u gradovima poput Novog Sada i Niša.

Učesnici protesta ispred Vlade Srbije nosili su zastave Ekološkog ustanka i transparente na kojima piše “Sindikate na blokade”, “Sa koliko nula se piše izdaja?”, “Istinu progovori državo”. Među okupljenima je bila i glumica Svetlana Ceca Bojković, koja je upitala “zašto ne kopaju u Nemačkoj”. Ona je obraćajući se aktivistima i građanima poručila da nema stajanja, jer je u pitanju naš opstanak i zdravlje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama