Održan protest protiv kompanije “Rio Tinto” ispred Vlade Srbije

Protest Ekološki ustanak
protest_ekoloski_ustanak_18122021

Foto: N1/PrtSc

Organizacija “Ekološki ustanak” održala je proteste protiv planova kompanije “Rio Tinto” da na području Jadra otvori rudnik litijuma, a najveći današnji skup bio je ispred Vlade Srbije, sa kog je poručeno da ukoliko se do Božića ne izbriše projekat “Jadar” – slede blokade i “opšta mobilizacija”, prenosi N1.

Nemanjina ulica je, zbog toga bila blokirana, oko sat vremena, a saobraćaj je normalizovan nešto iza 15 sati, kada su okupljeni počeli da se razilaze. Nije bilo uniformisanih policajaca ispred Vlade. Njima se, prethodno, obratilo nekoliko govornika.

Protesti su održani u Somboru, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, gde je policija legitimisala učesnike, ali i novinare, a u Vranju je održan performans protiv Rio Tinta… U pojedinim gradovima policija je fotografisala učesnike skupova. Ipak, ove subote, za razliku od prethodnih, izostala su veća okupljanja u gradovima poput Novog Sada i Niša.

Učesnici protesta ispred Vlade Srbije nosili su zastave Ekološkog ustanka i transparente na kojima piše “Sindikate na blokade”, “Sa koliko nula se piše izdaja?”, “Istinu progovori državo”. Među okupljenima je bila i glumica Svetlana Ceca Bojković, koja je upitala “zašto ne kopaju u Nemačkoj”. Ona je obraćajući se aktivistima i građanima poručila da nema stajanja, jer je u pitanju naš opstanak i zdravlje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300