Novosađani brane Šodroš od seče drveća

Šodroš survivor kamp
Sodroš survivor kamp

Foto: Organizacija za očuvanje prirode i životinja - OSNA/FB

Već mesec dana građani i aktivisti borave na novosadskom Šodrošu, braneći taj deo grada od seče drveća koja je počela sredinom juna zbog planirane izgradnje mosta. Upravo zbog celodnevnih dežurstava seča na tom mestu se nije nastavila.

Nije usvojen ni Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine, iako se očekivalo da se to desi prošlog meseca.

– GUP nije usvojen, ali to ne znači da to neće biti. Gradonačelnik i dalje najavljuje sednicu, koju od juna meseca pomera za jul i septembar. Podsetiću da svakako to nisu sednice koje su u zakonskom roku donošenja Generalnog urbanističkog plana, pa samim tim ne bi trebalo ni da se usvoji – kaže Vesna Jakovljević iz Organizacije za očuvanje prirode i životinja (OSNA), inače jedna od organizatora Šodroš survivor kampa.

Za sada se čini da situacija stagnira, od trenutka kada su se srednom juna kineski radnici pojavili na tom mestu sa mehanizacijom.

Tada je jedan broj stabala posečen, sve zbog toga što se ta šuma našla na trasi četvrtog novosadskog mosta, za koji aktivisti već mesecima ponavljaju “da, ali na drugom mestu”.

– Seče nema od kada ljudi brane telima to mesto i ostaćemo tu dokle god bude potrebe za tim jer naprosto institucije nisu reagovale. Nestali trupci, ispred brodogradilišta je neko odneo sve trupce koji su posečeni. Niko nam se po tom pitanju ne obraća. I zašto bi, oni prosto nas ignorišu, kao zajednicu koja brani zakonsku dokumentaciju kakva je morala da postoji, barem kada je seča u pitanju – dodaje Vesna Jakovljević.

Prema njenim rečima, do sada su zahtevi podneti gradonačelniku, a zahtev za postupanje, odnosno utvrđivanje bespravne seče i zakonskog postupka sprovođenja bespravne seče upućeni su Pravobranilaštvu AP Vojvodine, jer se na parceli na kojoj se nalazi kamp, desila bespravna seča, a ona je u vlasništvu AP Vojvodine, a upravitelj je JP “Vojvodinašume”.

Takođe su se obratili JP “Vojvodinašume” i pokrajinskom premijeru Igoru Miroviću, ali odgovora nema. Zbog toga najavljuju krivične prijave.

– Nikakav odgovor nismo dobili. Zbog toga ćemo podneti krivične prijave prema onima koje mi smatramo da su odgovorni za ovu seču, a to su Koridori koji su se sami izjasnili da su poslali firmu da seče drveće, niko ih nije terao, već su se sami u tome prepoznali – rekla je Vesna Jakovljević.

Takođe je navela da će krivične prijave podneti i protiv kineske kompanije CRBC koja je dobila posao na izgradnji mosta, za koju je moguće i da je nalogodavac, jer su im tako rekli i radnici, kao i protiv jedne firme iz Futoga, za koju smatraju da je uvučena u kriminalna dela.

Ona je istakla da će se ponovo obratiti i Pokrajinskom pravobranilaštvu sa zahtevom za postupanje za utvrđivanje krivične odgovornosti, u kom će navesti krivična dela koja smatraju da su učinjena i tražiće što hitnije postupanje, ali i razgovar sa predstavnicima institucija.

Kamperi su rekli da im podrška raste, a da se trenutno kroz kamp kreće nekoliko stotina ljudi.

– Definitivno je ovde sve više ljudi, trenutno nas stalno posećuje oko 200-300 ljudi. Za ovih mesec dana, kroz kamp je prošlo barem 700-800 građana, ako ne i više. Oseti se da raste podrška, i verujem da niko od nas neće popustiti – kaže jedan od kampera.

Tokom Exit festivala razapeli su i transparent na Petrovaradinskom mostu sa natpisom “Save the Šodroš, stop deforestation” kako bi i stranim gostima ukazali na lokalne probleme.

Izvor: Danas

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje