Novogradnja u Beču bez gasa – Za grejanje samo obnovljivi izvori

Gradiliste
gradnja_zgrada_21

Bečki gradski odbor za klimu nedavno je napravio važan korak u pravcu napuštanja upotrebe fosilnih goriva.

Za opštine Centar grada, Favoriten, Zimering, Hicing i Lizing zaključeni su energetski planovi. Unutar definisanih delova grada ne sme se više u novogradnji koristiti gas za grejanje i toplu vodu.

– Naš cilj je jasan, mi želimo do 2040. godine da prestanemo sa upotrebom gasa. Upravo sada se pokazalo koliko je važno osoboditi se od zavisnosti od fosilnih goriva iz inostranstva. Najodrživija mera protiv zavisnosti i visokih troškova grejanja je prelazak na obnovljivu toplotnu energiju – istakao je član bečkog gradskog veća za klimu Jirgen Černohorski, prenosi Eurocommpr.at.

Od 2019. godine u Beču je moguće za delove grada propisati energetske planove gde su u upotrebi samo obnovljivi sistemi za grejanje. Trenutno je od 23 bečke opštine, njih 13 donelo takve propise.

– Energetski planovi su važan instrument za gradove koji se šire sa mnogo novoizgrađenih delova. Beč je prvi evropski grad koji je uveo takve planove – kaže Černohorski.

– Zbog tehničkih mogućnosti kao što su geotermalne sonde, toplotne pumpe i daljinsko grejanje ne mora se više ugrađivati grejanje na gas. Zahvaljujući inovativnim metodama upravljanja energetski planovi se od početka mogu potpuno obavljati digitalno – objašnjava šef odeljenja za energetsko planiranje Bernd Fogl.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300