Novogodišnji ukrasi mogu da sadrže hemikalije štetne po zdravlje i životnu sredinu

Svetiljke za Novi godinu
nova_godina_svetiljke

Prednovogodišnja euforija i vreme ukrašavanja počinje. Većina ljudi voli da u svojoj kući ili dvorištu u decembru upali svetleće lampice, postavi jelke i novogodišnje kugle. Da li ste se ikada zapitali da li dekorativni predmeti koje kupujete možda sadrže opasne hemikalije?

Novogodišnji ukrasi koji sadrže opasne hemikalije

Nedavna evropska studija otkrila je prisustvo omekšivača plastike, uglavnom ftalata i hlorovanih parafina, u veštačkim jelkama i svetlećim nizovima lampica.

Ove hemikalije štetno utiču na plodnost i ometaju rad endokrinog sistema. U novogodišnjim kuglama pronađeni su usporivači gorenja, kao i neki teški metali. U polovini testiranih proizvoda su pronađene neke od ovih štetnih hemikalija. Kako se na domaćem tržištu nalaze slični proizvodi, a u još većoj meri oni koji dolaze sa azijskog tržišta, logično je pretpostaviti da je i naše tržište preplavljeno ovim proizvodima, upozorava organizacija Alternativa za bezbednije hemikalije – ALHem.

Pravo na informaciju

Dobra vest je da potrošači imaju zakonsko pravo da znaju da li proizvod sadrži supstance koje su štetne po ljudsko zdravlje ili životnu sredinu. Na zahtev potrošača, dobavljači su u obavezi da pruže informacije o ovim takozvanim “Supstancama koje izazivaju zabrinutost”.

Ove supstance mogu biti kancerogene, mutagene, toksične po reprodukciju; mogu biti dugotrajne u životnoj sredini, bioakumulativne i toksične ili sličnog nivoa zabrinutosti, kao što su endokrini disruptori, navodi ALHem.

PITAJTE

Pomoću aplikacije Scan4Chem možete skenirati barkod proizvoda i pitati kompanije za prisustvo hemikalija koje mogu biti štetne po ljudsko zdravlje i životnu sredinu. Ovaj način vam može pomoći da odaberete sigurnije proizvode.

Preuzmite aplikaciju i pošaljite svoje zahteve. Iskoristite svoju potrošačku moć i obavestite kompanije da vam je stalo.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300