Novi javni poziv za zamenu stolarije u januaru 2022.

Prozor
Novi javni poziv za zamenu stolarije u januaru 2022.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je podizanje energetske efikasnosti nacionalni cilj i jedan od najvažnijih projekata u energetici, kao i da će država i u narednim godinama subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela.

Sa 67 gradova i opština potpisali smo ugovore za zamenu stolarije, a sa 37 za postavljanje panela, i država, odnosno ministarstvo i grad, obezbediće polovinu novca za oba projekta – rekla je ona prilikom obilaska radove na unapređenju energetske efikasnosti u OŠ “Živadin Apostolović” u Trsteniku, kao i porodice Mijailović, koja je, kao jedno od 23 domaćinstva u tom mestu, dobila subvencije države za zamenu stolarije na porodičnoj kući.

Pozvala je sve da učestvuju u projektu zamene stolarije, kao i u projektu postavljanja solarnih panela i dodala da će već u januaru naredne godine biti raspisan novi javni poziv za zamenu stolarije, a do kraja godine sigurno još tri, objavilo je Ministarstvo.

– Pozivam građane da učestvuju, jer je to način i da smanjimo troškove, ne rasipamo energiju i imamo zdraviju životnu sredinu – rekla je Mihajlović.

Zamena stolarije u skoli Trstenik

Foto: mre.gov.rs

Navela je da je Trstenik jedna od opština koje su ranije shvatile da je važno ulaganje u povećanje energetske efikasnosti i zaštitu životne sredine.

– Radovi na zameni stolarije u školi biće gotovi do 4. decembra, a kada se sve završi emitovaće se 100 tona manje ugljen-dioksida godišnje, što će značajno doprineti kvalitetu vazduha. Кada govorimo o finansijama, onda govorimo i o uštedama koje će biti 60 odsto postojećih računa, a to je dodatni novac koji će moći da se uloži u nove projekte – kazala je ona.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk kazala je da je investicija u školu vredna 23 miliona dinara, a Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa više od 16 miliona dinara.

– Projekat je od vitalnog značaja za školu, jer praktično od izgradnje nije bilo većih investicija. Nadam se ćemo u narednom periodu, uz podršku ministarstva, moći da unapredimo energetsku efikasnost i u drugim javnim objektima – izjavila je ona.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama