Novi javni poziv za zamenu stolarije u januaru 2022.

Prozor
prozor

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je podizanje energetske efikasnosti nacionalni cilj i jedan od najvažnijih projekata u energetici, kao i da će država i u narednim godinama subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela.

Sa 67 gradova i opština potpisali smo ugovore za zamenu stolarije, a sa 37 za postavljanje panela, i država, odnosno ministarstvo i grad, obezbediće polovinu novca za oba projekta – rekla je ona prilikom obilaska radove na unapređenju energetske efikasnosti u OŠ “Živadin Apostolović” u Trsteniku, kao i porodice Mijailović, koja je, kao jedno od 23 domaćinstva u tom mestu, dobila subvencije države za zamenu stolarije na porodičnoj kući.

Pozvala je sve da učestvuju u projektu zamene stolarije, kao i u projektu postavljanja solarnih panela i dodala da će već u januaru naredne godine biti raspisan novi javni poziv za zamenu stolarije, a do kraja godine sigurno još tri, objavilo je Ministarstvo.

– Pozivam građane da učestvuju, jer je to način i da smanjimo troškove, ne rasipamo energiju i imamo zdraviju životnu sredinu – rekla je Mihajlović.

Zamena stolarije u skoli Trstenik

Foto: mre.gov.rs

Navela je da je Trstenik jedna od opština koje su ranije shvatile da je važno ulaganje u povećanje energetske efikasnosti i zaštitu životne sredine.

– Radovi na zameni stolarije u školi biće gotovi do 4. decembra, a kada se sve završi emitovaće se 100 tona manje ugljen-dioksida godišnje, što će značajno doprineti kvalitetu vazduha. Кada govorimo o finansijama, onda govorimo i o uštedama koje će biti 60 odsto postojećih računa, a to je dodatni novac koji će moći da se uloži u nove projekte – kazala je ona.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk kazala je da je investicija u školu vredna 23 miliona dinara, a Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa više od 16 miliona dinara.

– Projekat je od vitalnog značaja za školu, jer praktično od izgradnje nije bilo većih investicija. Nadam se ćemo u narednom periodu, uz podršku ministarstva, moći da unapredimo energetsku efikasnost i u drugim javnim objektima – izjavila je ona.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300