Neophodno ulaganje u niskonaponsku mrežu

Dalekovodi
Neophodno ulaganje u niskonaponsku mrežu

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je u razgovoru sa rukovodstvom “Elektrodistribucije Srbije” (EDS) istakla da je ulaganje u niskonaponsku mrežu neophodno kako bi se povećala pouzdanost snabdevanja električnom energijom na teritoriji cele Srbije.

– Ministarstvo podržava sve investicione planove EDS, posebno kada je reč o modernizaciji sistema i smanjenju gubitaka. Potreban nam je zajednički, dugoročni plan investicija i država će pomoći u realizaciji svih projekata koji su u vezi sa održavanjem postojećih i izgradnjom novih elektroenergetskih objekata – rekla je Mihajlović, prenela je agencija Beta.

Na sastanku je razgovarano o sprovođenju projekta pametnih brojila i automatizaciji srednjonaponske distributivne mreže, kojom se predviđa smanjenje ukupnih gubitaka na mreži.

Inače, ministarka je nedavno razgovarala je sa višim savetnikom Biroa za međunarodnu bezbednost i neproliferaciju Stejt departmenta Džastinom Fridmanom (Justin Friedman), o energetskoj bezbednosti Srbije i regiona i saradnji u procesu energetske tranzicije, prenela je agencija Beta.

– Srbija je donošenjem modernog zakonskog okvira u oblasti energetike postavila osnove za energetsku tranziciju i promenu našeg energetskog miksa, jer trenutno skoro 70 odsto električne energije dobijamo iz uglja – rekla je Mihajlović.

Dodala je da će ubuduće težište investicija biti na sektoru obnovljivih izvora energije (OIE) i da je u planu gradnja reverzibilnih hidroelektrana, pre svega “Đerdapa 3” i “Bistrice”, a da se kroz izradu strateških dokumenata razmatra i mogući izvori bazne energije, uključujući i nuklearnu, koji bi obezbedili energetsku bezbednost i nezavisnost.

U prethodnih nekoliko godina Srbija i SAD uspeli su, prema njenim rečima, da unaprede ekonomske odnose kroz zajedničke projekte u oblasti transporta, prenela je agencija Beta.

– Verujem da i u oblasti energetike postoji ogroman potencijal za unapređenje saradnje, imajući u vidu mogućnosti za investicije u energetici, za korišćenje iskustva SAD u procesu energetske tranzicije i naše planove kad je reč o novim energetskim kapacitetima koji bi trebalo da doprinesu većoj energetskoj bezbednosti Srbije, ali i regiona – rekla je Mihajlović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama