Neophodno ulaganje u niskonaponsku mrežu

Dalekovodi
dalekovod_struja_11

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je u razgovoru sa rukovodstvom “Elektrodistribucije Srbije” (EDS) istakla da je ulaganje u niskonaponsku mrežu neophodno kako bi se povećala pouzdanost snabdevanja električnom energijom na teritoriji cele Srbije.

– Ministarstvo podržava sve investicione planove EDS, posebno kada je reč o modernizaciji sistema i smanjenju gubitaka. Potreban nam je zajednički, dugoročni plan investicija i država će pomoći u realizaciji svih projekata koji su u vezi sa održavanjem postojećih i izgradnjom novih elektroenergetskih objekata – rekla je Mihajlović, prenela je agencija Beta.

Na sastanku je razgovarano o sprovođenju projekta pametnih brojila i automatizaciji srednjonaponske distributivne mreže, kojom se predviđa smanjenje ukupnih gubitaka na mreži.

Inače, ministarka je nedavno razgovarala je sa višim savetnikom Biroa za međunarodnu bezbednost i neproliferaciju Stejt departmenta Džastinom Fridmanom (Justin Friedman), o energetskoj bezbednosti Srbije i regiona i saradnji u procesu energetske tranzicije, prenela je agencija Beta.

– Srbija je donošenjem modernog zakonskog okvira u oblasti energetike postavila osnove za energetsku tranziciju i promenu našeg energetskog miksa, jer trenutno skoro 70 odsto električne energije dobijamo iz uglja – rekla je Mihajlović.

Dodala je da će ubuduće težište investicija biti na sektoru obnovljivih izvora energije (OIE) i da je u planu gradnja reverzibilnih hidroelektrana, pre svega “Đerdapa 3” i “Bistrice”, a da se kroz izradu strateških dokumenata razmatra i mogući izvori bazne energije, uključujući i nuklearnu, koji bi obezbedili energetsku bezbednost i nezavisnost.

U prethodnih nekoliko godina Srbija i SAD uspeli su, prema njenim rečima, da unaprede ekonomske odnose kroz zajedničke projekte u oblasti transporta, prenela je agencija Beta.

– Verujem da i u oblasti energetike postoji ogroman potencijal za unapređenje saradnje, imajući u vidu mogućnosti za investicije u energetici, za korišćenje iskustva SAD u procesu energetske tranzicije i naše planove kad je reč o novim energetskim kapacitetima koji bi trebalo da doprinesu većoj energetskoj bezbednosti Srbije, ali i regiona – rekla je Mihajlović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300