Neočekivani organizmi pronađeni na novom ostrvu u Tihom okeanu

ostrvo hunga tonga
Neočekivani organizmi pronađeni na novom ostrvu u Tihom okeanu

Foto: PrtSc Youtube/NASA Scientific Visualization Studio

Kad se 2015. u južnom delu Tihog okeana pojavilo novo ostrvo, geolozi, biolozi i ekolozi dobili su jedinstvenu priliku za istraživanje. Takva situacija je idealna za proučavanje prvih formiranja ekosistema, odnosno uvid u to kako mikrobi kolonizuju nova područja.

Ostrvo Hunga Tonga-Hunga Ha’apai (Hunga Tonga) nije imalo veoma dug vek. Nakon što se 2015. pojavilo usled vulkanske erupcije, nestalo je usred istog takvog događaja početkom 2022. Međutim, tokom svojih sedam godina postojanja ostrvo je otkrilo neke vrlo zanimljive tajne, prenosi Index.hr.

Naučnici su u novom istraživanju objavili dokaze o neočekivanoj zajednici mikroba na ostrvu koji metabolizišu sumpor i atmosferske gasove, slično organizmima koji se pojavljuju na vrlo različitim staništima – termalnim izvorima na površini ili u morskim dubinama.

– Nismo to očekivali. Mislili smo da ćemo pronaći organizme koje nalazimo prilikom povlačenja glečera ili cijanobakterije, učestalog kolonizatora. Umesto toga, otkrili smo jedinstvenu grupu bakterija koja metaboliše sumpor i atmosferske gasove – rekao je ekolog Nik Dragon sa Univerziteta Kolorado, a prenosi Science Alert.

Dragon i njegove kolege prikupili su 32 uzorka tla s različitih površina na ostrvu, od onih u blizini mora pa sve do vrha kratera. Na ostvu se vrlo brzo pojavio biljni svet, verovatno zahvaljujući semenkama u ptičjem izmetu i zato su se naučnici koncentrisali na prikupljanje uzoraka s neobraslih područja, a zatim iz njih ekstrahovali i sekvencirali DNK.

U svim uzorcima s kratera pronašli su bakterije i arheje (prabakterije) iako su ti mikrobi bili manje raznoliki od onih iz obližnjih vegetacionih područja – ali i vrlo specifični. Naime, bilo bi logično da su prvi mikrobi na novom ostrvu došli iz okeana ili ptičjeg izmeta, ali izgleda da to ovde nije bio slučaj. Stručnjaci pretpostavljaju da su se pojavili iz podzemnih dubina.

– Ovi jedinstveni mikrobi su se vrlo verovatno pojavili zbog svojstava povezanih s vulkanskim erupcijama: puno sumpora i gasa sumporovodika. Mikrobi su bili najsličniji onima pronađenim u hidrotermalnim izvorima, poput Yellowstonea – kazao je Dragon.

Premda nije retkost da se na tom području iznenada formiraju ostrva, oni obično ne traju previše dugo. U poslednjih 150 godina Hunga Tonga je tek treća takva kopnena masa koja se pojavila i trajala duže od godinu dana.

– Ovakve vrste vulkanskih erupcija imamo širom sveta, ali one obično ne stvaraju ostrva. Imali smo stvarno jedinstvenu priliku za istraživanje. Niko do sada nije tako sveobuhvatno proučavao mikroorganizme na ovoj vrsti ostrvskog sistema – navodi ekolog.

Istraživanje pod nazivom The Early Microbial Colonizers of a Short-Lived Volcanic Island in the Kingdom of Tonga objavljeno je u časopisu mBio.

Izvor: N1, Index.hr

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama