Naučnici se “sejanjem oblaka” bore protiv zagađenja u Delhiju

Nju Delhi zagadjenje vazduha
Nju Delhi zagadjenje vazduha

Foto: Pixabay/alvpics

Indijski naučnici planiraju da “poseju oblake” prvi put kako bi izazvali obilne kiše u nekim delovima Nju Delhija u nadi da će tako uspeti da umanje ogromne količine smoga u trenutno najzagađenijem gradu na svetu.

Svake godine kvalitet vazduha opada u Delhiju uoči zime, kada hladan vazduh zadržava onečišćivače iz različitih izvora, uključujući vozila, industriju, građevinsku prašinu i spaljivanje poljoprivrednog otpada.

Naučnici očekuju nešto oblaka nad gradom oko 20. novembra i nadaju se da će to biti dovoljno i s dovoljno visokim sadržajem vlage, da izazove jaku kišu putem, rekla je Manindra Agraval, naučnica koja vode testove u borbi protiv zagađenja.

Projekat, za koji se procenjuje da košta 10 miliona rupija (120.000 dolara) za 100 kvadratnih kilometara uključivao bi prskanje u oblake mešavine soli koja sadrži srebrni jod, rekla je Agraval.

– Ne očekujemo toliki oblak koji će prekriti celi Delhi, ali nekoliko stotina kilometara bilo bi dobro – rekla je ona je za agenciju Rojters.

Lokalna vlast grada u kojem živi 20 miliona ljudi, koji se prostire na otprilike 1.500 kvadratnih kilometara već je zatvorila sve škole, zaustavila građevinske aktivnosti i rekla da će nametnuti ograničenja na korišćenje vozila radi kontrole zagađenja.

Indeks kvaliteta vazduha u gradu bio je 506 rano u četvrtak (9. novembra), što je švajcarska grupa IQAir kategorisala kao “opasno”.

Delhiju je potrebna jaka i široka kiša da ispere zagađivače, a slaba kiša bi mogla pogoršati situaciju, rekao je Gufran Beig, osnivač i direktor savezne vladine agencije za praćenje kvalitete vazduha SAFAR.

Beig je dodao da trenutno strujanje vazduha nosi u Delhi dim od spaljivanja žetvenih ostataka u državama Punjab i Haryana. Ali grad takođe ima vlastite izvore onečišćenja i trenutno gotovo da nema vetra.

Vlada Delhija traži odobrenje za projekat od Vrhovnog suda, koji razmatra peticije u vezi sa zagađenjem.

Nekoliko zemalja je koristilo “sejanje oblaka” za izazivanje kiše, poboljšanje kvaliteta vazduha i navodnjavanje useva u vreme suše, uključujući Meksiko, Sjedinjene Države, Kinu, Indoneziju i Maleziju.

Međutim, 2021. godine plan za “sejanje oblaka” iznad planina Novog Meksika kako bi se povećale količine snega povučen je nakon optužbi da bi mogao otrovati ljude i životnu sredinu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300