Najveća geotermalana elektrana u EU biće izgrađena u Danskoj

Grejanje radijator
grejanje_radijtor_21

Grad Aarhus i danski “Innargi” planiraju projekt razvoja najveće geotermalne centrale za daljinsko grejanje u Evropskoj uniji, saopštila je kompanija “Innargi”.

Kompanija “Innargi” koja se bavi grejanjem na geotermalnoj osnovi i čije je osnivač A.P. Moller Holding, sklopila je tridesetogodišnji ugovor o razvoju i upravljanju najveće geotermalne toplane u EU, kao alternativu biomasi, uglju i gasu.

Aarhus ima 330.000 stanovnika i 180.000 domaćinstava a 95% domaćinstava priključeno je na sistem daljinskog grejanja. Planirani kapacitet geotermalne toplane u Aarhusu je 110 MW, što je 20% potražnje za daljinskim grejanjem u tom gradu, a očekuje se da će se godišnja emisija CO2 smanjiti za do 165.000 tona.

Na lokacija kao što je grad Arhus, voda se crpi 2-3 kilometara ispod površine na temperaturi 60-90 stepeni Celzijusa preko proizvodnog bunara. Na površini, toplota vode se sakuplja preko toplotnih pumpi i prenosi u mrežu daljinskog grejanja. Nakon toga se ohlađena voda pumpa nazad u podzemni deo.

Geotermalna energija ima prednost što je stabilnija od drugih obnovljivih izvora koji zavise od vremenskih prilika, ali kao skupa i još nezrela tehnologija, nije doživela eksplozivan rast kao što su energija vetra i solarna energija u Evropi.

– Ovo je istorijski dan za daljinsko grejanje. Ponosan sam što grejanje činimo “zelenijim” za građane Aarhus. Geotermalna energija je preduslov za dostizanje našeg cilja u 2030. godini postepenog ukidanja uvezenog drvenog peleta – kaže Bjarne Munk Jensen, generalni direktor gradske kompanije za daljinsko grejanje, “AffaldVarme” Aarhus.

Završetak ove geotermalne centrale za grejanje se planira za 2029. godinu.

Manje od 1% daljinskog grejanja u Danskoj dolazi od geotermalne energije.

 

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300