Najveća geotermalana elektrana u EU biće izgrađena u Danskoj

Grejanje radijator
Najveća geotermalana elektrana u EU biće izgrađena u Danskoj

Grad Aarhus i danski “Innargi” planiraju projekt razvoja najveće geotermalne centrale za daljinsko grejanje u Evropskoj uniji, saopštila je kompanija “Innargi”.

Kompanija “Innargi” koja se bavi grejanjem na geotermalnoj osnovi i čije je osnivač A.P. Moller Holding, sklopila je tridesetogodišnji ugovor o razvoju i upravljanju najveće geotermalne toplane u EU, kao alternativu biomasi, uglju i gasu.

Aarhus ima 330.000 stanovnika i 180.000 domaćinstava a 95% domaćinstava priključeno je na sistem daljinskog grejanja. Planirani kapacitet geotermalne toplane u Aarhusu je 110 MW, što je 20% potražnje za daljinskim grejanjem u tom gradu, a očekuje se da će se godišnja emisija CO2 smanjiti za do 165.000 tona.

Na lokacija kao što je grad Arhus, voda se crpi 2-3 kilometara ispod površine na temperaturi 60-90 stepeni Celzijusa preko proizvodnog bunara. Na površini, toplota vode se sakuplja preko toplotnih pumpi i prenosi u mrežu daljinskog grejanja. Nakon toga se ohlađena voda pumpa nazad u podzemni deo.

Geotermalna energija ima prednost što je stabilnija od drugih obnovljivih izvora koji zavise od vremenskih prilika, ali kao skupa i još nezrela tehnologija, nije doživela eksplozivan rast kao što su energija vetra i solarna energija u Evropi.

– Ovo je istorijski dan za daljinsko grejanje. Ponosan sam što grejanje činimo “zelenijim” za građane Aarhus. Geotermalna energija je preduslov za dostizanje našeg cilja u 2030. godini postepenog ukidanja uvezenog drvenog peleta – kaže Bjarne Munk Jensen, generalni direktor gradske kompanije za daljinsko grejanje, “AffaldVarme” Aarhus.

Završetak ove geotermalne centrale za grejanje se planira za 2029. godinu.

Manje od 1% daljinskog grejanja u Danskoj dolazi od geotermalne energije.

 

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama