Nagrada projektu JPP upravljanja otpadom u Vinči na samitu u Detroitu

Beo Čista energija

Foto: bcenergy.rs

Projektu javno-privatnog partnerstva (JPP) u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu dodeljena je nagrada za JPP na Samitu urbane transformacije Svetskog ekonomskog foruma u Detroitu, objavila je danas kompanija “Beo Čista Energija”, koja upravlja projektom za sanaciju stare i izgradnju nove deponije na lokaciji Vinča.

Kako je navedeno, projekat JPP je nagrađen za doprinose transformaciji i razvoju urbanih područja, unapređenju zaštite životne sredine, smanjenju emisija ugljen-dioksida i ostvarivanju nekoliko ključnih ciljeva održivog razvoja.

Podseća se da je “Beo Čista Energija”, konzorcijum – japanske korporacije Itochu i francuske Veolia Grupe, u septembru 2017. godine potpisala ugovor o JPP partnerstvu sa Gradom Beogradom za pružanje usluga prerade i odlaganja komunalnog i građevinskog otpada na period od 25 godina.

Novi objekti u izgradnji uključuju postrojenje za proizvodnju energije iz otpada snage 103 MW koje prerađuje komunalni otpad i proizvodi električnu i toplotnu energiju kao zamenu za fosilno gorivo, sanitarnu deponiju sa iskorišćenjem deponijskog gasa i prečišćavanjem procednih voda i postrojenje za reciklažu otpada od građenja i rušenja koje će obezbediti materijal za puteve.

U obrazloženju nagrade naglašeno je i da je projekat JPP u Vinči prepoznat kao projekat srpsko-japansko-francuske saradnje, koji je finansijski podržan od strane Međunarodne finansijske korporacije, Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke (OeEB).

Beo Čista energija

Foto: bcenergy.rs

Uprava “Beo Čiste Energije” je istakla da je ponosna na ulaganje od skoro 400 miliona evra u prvo javno-privatno partnerstvo ovog obima na Balkanu.

Ekološku crnu tačku pretvorili smo u Centar za upravljanje otpadom, gde pružamo usluge tretmana i odlaganja više od 800.000 tona komunalnog I građevinskog otpada, uz proizvodnju 103 MW energije iz otpada i deponijskog gasa, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da se uticaj ovog partnerstva proteže na modernizaciju upravljanja otpadom u Beogradu i doprinosu zaštiti životne sredine.

Samit urbane transformacije organizuje Platforma za urbanu transformaciju, u saradnji sa širokim sprektrom timova u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300