Na mrežu priključeno 5 MW solarnih elektrana kupaca-proizvođača

solarni_paneli
solarni_paneli

Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Ukupan kapacitet solarnih elektrana koje su u prethodnih šest meseci postavili kupci-proizvođači premašio je pet megavata, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako je navedeno, to je rezultat pojednostavljene procedure za postavljanje solarnih panela i prepoznavanja koristi koje građanima i privredi donosi institut kupca-proizvođača, uveden Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Ukupna instalisana snaga solarnih elektrana koja je pre donošenja Zakona o korišćenju OIE 2021. godine iznosila 11 MW tokom poslednjih šest meseci povećana je za dodatnih 5,17 MW, koliko iznosi ukupna snaga solarnih elektrana kupaca-proizvođača koji su stekli taj status tokom dosadašnje primene ovog zakona.

Osim 5 MW elektrana koje su već na mreži, u postupku obrade zahteva kod “Elektrodistribucije Srbije” je još blizu 700 zahteva domaćinstava, stambenih zajednica i privrednih subjekata, za koje bi ukupna snaga iznosila 102,1 MW.

Realizacijom investicija fizičkih i pravnih lica koja su u postupku dobijanja statusa kupca-proizvođača može se očekivati značajno povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz OIE za kratak vremenski period, što doprinosi povećanju ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije i većoj energetskoj bezbednosti, navedeno je u saopštenju.

Investicije u oblasti solarne energije kupaca-proizvođača karakterišu kratko vreme za realizaciju investicije, zajedničko ulaganje državnog i privatnog kapitala, ili samo privatnog uglavnom kod komercijalnih kupaca, korišćenje celokupne proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta, uz značajnu nezavisnost i niže troškove samih proizvođača.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300