Na mrežu priključeno 5 MW solarnih elektrana kupaca-proizvođača

solarni_paneli
Na mrežu priključeno 5 MW solarnih elektrana kupaca-proizvođača

Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Ukupan kapacitet solarnih elektrana koje su u prethodnih šest meseci postavili kupci-proizvođači premašio je pet megavata, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako je navedeno, to je rezultat pojednostavljene procedure za postavljanje solarnih panela i prepoznavanja koristi koje građanima i privredi donosi institut kupca-proizvođača, uveden Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Ukupna instalisana snaga solarnih elektrana koja je pre donošenja Zakona o korišćenju OIE 2021. godine iznosila 11 MW tokom poslednjih šest meseci povećana je za dodatnih 5,17 MW, koliko iznosi ukupna snaga solarnih elektrana kupaca-proizvođača koji su stekli taj status tokom dosadašnje primene ovog zakona.

Osim 5 MW elektrana koje su već na mreži, u postupku obrade zahteva kod “Elektrodistribucije Srbije” je još blizu 700 zahteva domaćinstava, stambenih zajednica i privrednih subjekata, za koje bi ukupna snaga iznosila 102,1 MW.

Realizacijom investicija fizičkih i pravnih lica koja su u postupku dobijanja statusa kupca-proizvođača može se očekivati značajno povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz OIE za kratak vremenski period, što doprinosi povećanju ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije i većoj energetskoj bezbednosti, navedeno je u saopštenju.

Investicije u oblasti solarne energije kupaca-proizvođača karakterišu kratko vreme za realizaciju investicije, zajedničko ulaganje državnog i privatnog kapitala, ili samo privatnog uglavnom kod komercijalnih kupaca, korišćenje celokupne proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta, uz značajnu nezavisnost i niže troškove samih proizvođača.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama