Na mladima klima ostaje – izložba u Skadarliji

More Halkidiki
plaza_more_halkidiki

Kako klimatsku krizu kroz umetnost vide mladi? U umetničkom prostoru “Kula” u Skadarliji postavljena je izložba posvećena klimatskoj krizi, koju je organizovala inicijativa mladih “SUN”, uz podršku Svetske organizacije za zaštitu prirode.

Budućim generacijama ostaje da reše probleme globalnog zagrevanja i sve većih količina otpada koji zatrpava planetu. “Savremena anatomija morskih stvorenja” je rad koji se bavi ugrožavanjem živog sveta u morima.

– Moj prvi projekat iz kog je proistekao ovaj rad riba od plastičnog smeća koje imaju veoma direktnu poruku i koje sam prvo pravila ja sama, a kasnije i uvukla posetioce da prave zajedno sa nama, ima za svrhu to da svi kroz neke male korake napravimo veliki iskorak – rekla je Jovanka Đorović, likovna umetnica.

Otpad od plastičnih igračaka poslužio je za mozaik sa idejom da se ukaže na to da deci nisu neophodne stotine igračaka koje će se brzo baciti i samo postati plastični otpad koji će trajno zagaditi prirodu.

reciklaza igre

Foto: Instagram/ivankocic_art

– Spojio sam tu crtu savremene umetnosti sa pričom o reciklaži i neophodnosti očuvanja životne sredine. Mislim da moji radovi se trude da kod najmlađih, ali i kod odraslih, kod moje publike, izazovu kreativnost, odnosno da oslobode njihovu kreativnost, da razbuktaju njihovu maštu – istakao je Ivan Kocić, likovni umetnik.

U okviru projekta „Na mladima klima ostaje” Svetske organizacije za zaštitu prirode, grupa mladih pokušava kroz umetnost da podigne svest građana o problemu klimatske krize.

– Mislim da su mladi više okruženi, čak bombardovani, informacijama , prosto više toga nam je dostupno nego što je bilo starijim generacijama kada su bili naših godina i da su samim tim već u nekoj prednosti što se tiče informisanosti, ali da je problem opštedruštveni fali poistovećivanja i shvatanja da se to stvarno dešava ovde i da je to i naš problem – rekla je Nina Marić, Inicijativa mladih „SUN”.

Izložba je otvorena do 13. avgusta, a povodom Međunarodnog dana mladih, 12. avgusta biće održana i panel diskusija na temu aktivizma kroz umetnost.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje