Spoj reciklaže i umetnosti – kreativne radionice za decu

reciklaza igre
reciklaza igre

Foto: Instagram/ivankocic_art

Umetnik Ivan Kocić vodi decu u avanturu stvaranja umetničkog dela od starih i polomljenih igračaka. Mališani kroz igru i kreativnost na radionicama “Reciklaža igre” uče o važnosti recikliranja.

Ivan Kocić već godinama stvara portrete od starih igračaka koje se više ne mogu koristiti. Pitali smo ga kako je došao na ideju da svoju umetnost na decu?

– Ideja o asemblažima sa tematikom portreta došla je sasvim slučajno i vrlo spontano. Publika za moj rad može se podeliti na dve grupe. Prvo tj. odraslima se obraćam kao umetnik, pokušavam da im približim svoju umetničku ideju, estetiku, kroz svoje radove koji odražavaju moj pogled na savremenu umetnost kao proizvod koji plasiram na umetničkom tržištu i od koga zarađujem i živim. Drugoj grupi, koju čine deca, obraćam se sa idejom da im zagolicam maštu, da ih pokrenem da se i sami bave umetnošću, da uživaju u njoj ali i da se zainteresuju za proces reciklaže, bitno različit od ustaljenog, monotonog, jedan kreativni proces kroz koji se mogu izraziti kao umetnici. Deci su igračke bliski objekti i one im mogu skrenuti pažnju na načine recikliranja predmeta koje koriste – kaže Kocić za portal SRDA.

Naš sagovornik napominje da su deca oduševljena kad shvate od čega su napravljeni njegovi radovi, prepoznaju svoje igračke, prilaze, dodiruju ih, osećaju se opušteno i stvaraju neposredan odnos.

– Radionice prolaze u veseloj i kreativnoj atmosferi. Svi donosimo igračke. Ja donosim neke koje su već po bojama pripremljene za radionicu a mališani donose svoje, po izboru. U toj gomili na kraju zajednički biramo one koje nam odgovaraju za rad.

ivan kocic

Foto: Instagram/ivankocic_art

U komunikcaiji sa decom ima dosta zanimljivih priča:

– Najdraža mi je anegdota kada je jedan tata želeo da donira igračke svog sinčića. Svratio sam do njih da pokupim kese sa igračkama a u tom trenutku je mališan izašao iz sobe i shvativši da je tata poklonio njegove igračke počeo da vrišti jako glasno. Tata se u panici okrenuo prema meni i viknuo mi: beži! Pa smo obojica istrčali ostavivši mamu da smiruje dečaka.

Ivan Kocić je održao nekoliko desetina radionica za decu, a kako kaže trudi se da u sastavu svojih samostalnih izložbi održi i po neku radionicu.

Poslednja radionica održana je u subotu u čuvaonici “Pundravci” u Beogradu. Svi zainteresovani za buduće radionice mogu se o njima obaveštavati putem umetnikovog Instagram naloga @ivankocic_art

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivan Kocic (@ivankocic_art)

Ivan Kocić je studije zidnog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Miroslava Lazovića kao student generacije. Izveo je veći broj murala, fresaka i mozaika na javnim zgradama. Uz dečju pomoć, Kocić sakuplja odbačene igračke koje predstavljaju njegov alat i od njih pravi umetnička dela. Od igračaka pravi mozaike, stručno rečeno asemblaže, na kojima su upečatljivi, trodimenzionalni ženski likovi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300