Ministarstvo: Za manje od godinu dana rekonstruisano 2.500 km niskonaponske mreže

bandera
bandera_struja

Rekonstrukciju niskonaponske mreže uloženo je oko 50 miliona EUR i za manje od godinu dana rekonstruisano je blizu 2.500 kilometara niskonaponske mreže na distributivnim područjima Niša, Kraljeva i Kragujevca, koji obuhvataju 20 lokalnih samouprava u Srbiji, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

– Kad kažemo niskonaponska mreža, to je upravo onaj deo mreže sa kojim svi mi kao građani imamo neposredan kontakt. Rekonstrukcijom se rešavaju višedecenijski problemi koji su posledica nedovoljnog ulaganja, a koje su građani osećali kroz prekide napajanja prilikom vremenskih nepogoda, kvarove na uređajima u domaćinstvu, pa i opasnost od neizolovanih provodnika. Završetkom ove investicije “Elektrodistribucija Srbije” omogućila je građanima kvalitetnije i sigurnije napajanje električnom energijom, sa manje kvarova i prekida u snabdevanju, i ujedno stvorila uslove za značajne uštede u daljem poslovanju – rekla je Đedović Handanović.

Rekonstrukcija niskonaponske mreže, odnosno zamena više od 34.000 drvenih stubova betonskim i zamena neizolovanih provodnika samonosećim kablovskim snopom, doneće značajne uštede “Elektrodistribuciji Srbije”.

– Oko milion evra na godišnjem nivou će uštedeti “Elektrodistribuca Srbije” smanjenjem tehničkih gubitaka, odnosno rasipanja energije koja nije ni stigla do građana, troškova pregleda održavanja mreže i seče rastinja, dok će građani imati pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje – navela je ministarka.

Loša mreža ograničavala je i mogućnosti za priključenje novih kupaca, posebno sa povećanjem broja zahteva građana za priključenje solarnih panela koje postavljaju na krovovima.

– Broj kupaca-proizvođača i instalisana snaga solarnih elektrana na krovovima prozumera povećana je u prethodnih godinu i po dana šest do sedam puta. Danas na mreži imamo više od 3.000 kupaca-proizvođača, ukupnog kapaciteta većeg od 50 MW, a rekonstrukcijom mreže stvoreni su uslovi za priključenje novih kupaca i povećanje snage kod postojećih – rekla je Đedović Handanović.

Rekonstrukcija niskonaponske mreže samo je deo ukupnih ulaganja u distributivni sistem, za koje je ukupno predviđeno oko 440 miliona EUR, što su istorijski najveća ulaganja u ovaj deo energetskog sistema.

– Od oktobra prošle godine, ugrađeno je više od 200.000 “pametnih brojila”, što će takođe uticati na manje gubitke na mreži i kvalitetniju uslugu za potrošače. U zamenu transformatora uloženo je oko 20 miliona EUR, a do kraja 2023. zamenjena su 723 manja transformatora, kao i 5 velikih, a preostalih 11 velikih biće zamenjeno do kraja leta – navodi Đedović Handanović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300