Ministarstvo traži alternativu za Jadranski naftovod

Cevi
Ministarstvo traži alternativu za Jadranski naftovod

Razrađuju se varijante za slučaj prekida isporuka nafte NIS-u Jadranskim naftovodom (Janaf), saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako je navedeno, obezbeđivanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima je prioritet za Ministarstvo energetike koje analizira sve varijante i rešenja za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja domaćeg tržišta u slučaju prekida isporuke sirove nafte Janafom.

Trenutno se analiziraju mogući pravci snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, kao i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata uključujući putem cevovoda, železnicom, cisternama i rečnim transportom, odnosno kroz luke, kažu u ministarstvu, prenosi Tanjug.

Takođe, sagledavaju se efekti promena u načinu snabdevanja na rad domaćih rafinerijskih kapaciteta, mogućnosti korišćenja domaće nafte i povećanja rezervi nafte i derivata u skladištima, kako bi se što adekvatnije odgovorilo na moguće prekide isporuke naftovodom Janaf.

Pored toga, biće sagledane sve mogućnosti da se snabdevanje Janafom produži, uz preduzimanje mera za stvaranje rezervi za premošćavanje mogućih poremećaja.

Transport sirove nafte u Srbiju obavlja se pre svega cevovodnim putem odnosno naftovodom Janaf, koji povezuje luku Omišalj sa transportnim sistemom JP Transnafta, odakle se otprema do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama