Ministarstvo: Izgradnja regionalne deponije u Kaleniću kod Uba počinje tokom leta

Deponija Valjevo

Nesanitarna deponija u Valjevu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovor sa izvođačima radova za izgradnju regionalne sanitarne deponije u opštini Ub, čime će se, kako je istakla, rešiti problem 500.000 građana sa teritorija lokalnih samouprava koje će gravitirati tom regionalnom centru.

Vujović je najavila da će već tokom leta početi realizacija jednog od najznačajnijih kapitalnih zelenih projekata u Srbiji – izgradnja regionalne sanitarne deponije u selu Kalenić u opštini Ub, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka je objasnila da se realizacijom projekta sistemski rešava problem upravljanja otpadom, ne samo građana Uba, već i za stanovnike Valjeva, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Koceljeve, Vladimiraca, Barajeva, Lazarevca i Obrenovca.

Osim tih 11 lokalnih samouprava, koje će gravitirati regionalnom centru, očekuje se priključivanje još četiri jedinice lokalne samouprave – Loznice, Ljubovije, Krupnja i Malog Zvornika.

Vujović je istakla da kompletna realizacija projekta podrazumeva, pored izgradnje regionalne sanitarne deponije, i izgradnju transfer stanica, reciklažnih dvorišta, postrojenja za mehaničko biološki tretman otpada kao i ostalih pratećih objekata infrastrukture i dodala da će se otpad tretirati po najsavremenijim standardima.

Ministarka je najavila da će u narednom periodu biti potpisano više ovakvih ugovora jer je namera Ministarstva zaštite životne sredine da ovakve centre izgradi širom Srbije.

Za te projekte obezbeđeno je 150 miliona evra. Hvala našim partnerima iz Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije što su prepoznali značaj zelenih projekata za našu zemlju i uz čiju podršku ćemo nastaviti sa izgradnjom zelene infrastrukture, istakla je Vujović.

Direktor firme “Eko Tamnava” Zoran Petrović pojasnio je da će u regionalnom centru biti zbrinuto oko 230.000 tona đubreta.

***

Uskoro kreće izgradnja 4 regionalna centra za upravljanje otpadom – Neophodan održiv sistem za sve opštine – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje